Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
12 січня - 145 років від дня народження американського прозаїка Джека Лондона
Відділ культури, опубліковано 13 січня 2021 року о 11:18

Мукачівська міська бібліотека підготувала віртуальну виставку до 145-річчя від дня народження класика світової літератури Джека Лондона.

Дивно, але відомий американський письменник не отримав якісної освіти, тому що через бідність не зміг оплатити навчання. Однак купити книги Джека Лондона прагнули тисячі читачів ще за життя автора. Його талант можна назвати феноменальним. Ця людина за короткий час зуміла здолати шлях від чорнороба, бродяги і випивохи до класика, який залишив помітний слід у світовій літературі. Вже перше оповідання Джека Лондона, «Тайфун біля берегів Японії», яке він написав у 17 років, отримало визнання у критиків і обійшло в конкурсі роботи більш освічених конкурентів. Письменницька слава швидко поширилася світом. Твори видавалися неможливими для того часу тиражами. 

Феномен творчості Джека Лондона 

Письменник виріс у передмісті Сан-Франциско. Працювати почав з 10 років: продавав газети, працював у кегельбані, прибирав пивні павільйони і майже цілодобово трудився на консервному заводі. У 14 років став «устричним піратом», а у 17 років — юнгою на шхуні, що полювала за шкурками котиків у Тихому океані. Тоді ж юнак познайомився з класичною літературою, яку читав запоєм. Якби не любов до читання, малоосвічений американець не зумів би виробити власний стиль і структуру, характерні для творів Джека Лондона. 

Перші проби пера, окрім «Тайфуна біля берегів Японії», успіху не мали: давався взнаки брак освіти. Після невдалої спроби закінчити університет, яка провалилася через брак грошей, юнак зайнявся самоосвітою, причому успішно. 

Роки важкої роботи привели його до думки, що добре оплачується лише інтелектуальна праця. При цьому у нього був творчий дар, який потрібно відшліфувати. Але брак коштів змусив юнака поїхати старателем на Аляску. Золота він так і не здобув, зате привіз із собою щось більш цінне — сюжети та образи своїх майбутніх творів, над якими ретельно працював і, нарешті, домігся успіху. Збірки його пригодницьких творів відкрили для читача непросту, але привабливу романтику Півночі, засновану на протистоянні стихії та людини. Купити оповідання Джека Лондона про Аляску у книжкові магазини кинулися сотні книголюбів. Письменник став відомим і почав непогано заробляти. 

Пізніше вийшли романи, що стали класикою світової літератури: «Морський вовк», «Залізна п’ята», «Мартин Іден». Їхні персонажі наділені сміливими та рішучими характерами та здатні пожертвувати собою в ім’я вищих ідеалів. Саме ці герої, судячи з відгуків про книги Джека Лондона, особливо полюбилися читачам. Яскраві образи, сильні особистості, романтичні та реалістичні одночасно, підкорюють силою духу, внутрішньою чистотою і дивовижною вірою автора у людські можливості. 

Творча спадщина письменника і досі популярна у різних країнах світу. 

Джек Лондон був другим після Г. К. Андерсена по виданню книг. 

Багато творів Джека Лондона покладено в основу фільмів. На сьогодні відомо понад 50 фільмів за його творами, зокрема: «Час-не-чекає» (1975), «Морський вовк» (1990), «Серця трьох» (1993), «Поклик предків» (1997). 

Що читати Джека Лондона 

Про письменника: 

  • "Усі зарубіжні письменники" (Лондон Джек - с. 154-155) 

Зарубіжні письменники:

  • енциклопедичний довідник (Лондон Джек Т. 2 с. 59) 

Твори письменника:

  • Джек Лондон "Північні оповідання

До книжки Джека Лондона «Північні оповідання» увійшли твори, події в яких розгортаються наприкінці XIX століття на Алясці, де було відкрито чималі поклади золота і куди за легкою наживою вирушили тисячі відчайдухів. Проте більшість із них дістала поразку в нерівній боротьбі зі стихією, і лише для небагатьох сувора Північ справді виявилася золотоносною. Вижити у тяжких, іноді навіть екстремальних умовах допомагали наполегливість, невтомна праця, незламна сила духу, а головне — людяність. 

Сповнені глибокої житейської правди та сюжетної динаміки, «Північні оповідання» справедливо вважаються одним із найкращих зразків світової літератури, ними ось уже понад століття щиро захоплюються юні читачі. 

  • Джек Лондон "Джеррі-островик

Роман "Джеррі-островик" і "Майкл, брат Джеррі" розповідають про неймовірні пригоди ірландських тер'єрів Джеррі і Майкла, про їх шляхетність, вірність, безстрашність у самих складних, а часом й трагічних, ситуаціях. Життя цих собак нікого не залишає байдужим. Величезна кількість людей в усьому світі під враженням цих унікальних творів завели собі чотириногих друзів і назвали їх Маклами і Джеррі на честь героїв Джека Лондона. 

  • Джек Лондон "Північна Одіссея

Збірник містить оповідання з Північного циклу Джека Лондона. Якось він написав: «Життя коротке, і я хочу взяти від кожного краще, що в ньому є...» Саме так він зображує своїх героїв, мешканців Аляски та приполярної Канади: золотошукачів, мисливців, любителів пригод — сміливців, викутих із льодів суворої Півночі. 

  • Джек Лондон "Серця трьох

Роман “Серця трьох — це розповідь про дивовижну подорож Френка та Генрі Морганів і Леонсії Солано в пошуках скарбів, захованих далеко у горах Центральної Америки. Їхня мандрівка виявилася дуже небезпечною, проте цікавою, сповненою таємниць і загадок. Авторові — неперевершеному майстру пригодницького жанру — вдається до останньої сторінки тримати читача в напруженні. Тож не дивно, що цей роман ось уже майже століття є надзвичайно популярним серед дітей і дорослих в усьому світі. 

  • Джек Лондон "Біле ікло

Книга Джека Лондона «Біле Ікло» — одна з найкращих у творчості американського письменника. Головним героєм пригодницької повісті автор зробив не людину, а тварину — сильного і сміливого вовка-напівкровку, який народився у Північній глушині та закінчив життя у сонячній Каліфорнії. Саме його очима читач дивиться на розказану у творі історію. 

  • Джек Лондон "Мартін Іден

Роман видатного американського письменника Джека Лондона про мрію та успіх. Простий моряк, в якому легко впізнати самого автора, проходить довгий, повний поневірянь шлях до літературного безсмертя... Волею випадку опинившись в світському суспільстві, Мартін Іден подвійно щасливий і здивований... Відтепер дві мети невідступно стоять перед ним: слава письменника і володіння коханою жінкою. 

Але мрії непередбачувані та підступні: невідомо, коли вони збудуться і чи принесе це довгоочікувану радість... 

Мовою оригіналу: 

White Fang / Біле ікло (English Library) - Лондон Дж. 

"White Fang" is a novel of the distinguished American writer Jack London (1876—1916) which belongs to the Northern cycle of his works. It is a story of the wolf, White Fang by name, in whose veins there runs the dog's blood. This circumstance makes his life impossible outside human society. In spite of the ferocity, meanness and peachery of the man, White Fang always remains faithful to him. The inner life of the animal, the motivation of his actions are described so pathetically as to move the reader to tears.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux