Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
9 січня Світ відзначає День Народження Карела Чапека
Міська рада, опубліковано 10 січня 2021 року о 21:45

Для більшості Чапек відомий, як письменник-фантаст, який першим ввів в обіг термін «Робот» (у п’єсі R.U.R.) та написав культову «Війну з саламандрами» (1936 р.) 

Крім фантастики Карел Чапек писав твори засновані на реальних подіях. Один з таких романів – «Гордубал» (входив до циклу «Трилогія» 1932-1933 рр.).

У романі розповідається про повернення додому Юрая Гордубала, який вісім років перебував на заробітках в США. Заробивши значну суму грошей він сподівається на щасливе життя у якому він, його дружина Поланя та дочка Гафійка разом будують сімейний затишок. 

Однак незабаром ідилія виявляється особистим пеклом для Юрая . Дружина – зраджувала і продовжує це робити з наймитом Штефаном.  Невдовзі змовившись –  коханці вбивають Гордубала. Пізніше слідство виявить, що Юрай міг померти тієї ж ночі своєю смертю, оскільки був смертельно хворим. 

У другій частині – читач отримує ще один погляд на події, що передували трагедії. Третя частина присвячена судовому процесу на Поленею та Штефаном.   

Першу екранізацію роман отримав у 1937 році (режисер Мартін Фрич).

Другий раз кінопостановку здійснили у 1979 р. ( режисер Ярослав Балік, головну роль зіграв «Товариш Сухов» - Анатолій Кузнєцов).

Цікаво, що джерелом натхнення для створення роману для Карела Чапека стала публікація у газеті «Лідове новіни», співробітником якої був Карел Чапек  під заголовком «Підкарпатська трагедія». 

У статті журналіст Бедржиха Голомбек написав про  судовий процес у м. Брно під час якого розглядалася справа про вбивство підкарпатського селянина Юрая Гардубея його односельцем Василем Маняком  і дружиною Юрая –  Поланею Гардубейовою (за попередньою змовою). Всі троє були жителями с. Барбово. Оригінал статті (чеською мовою) за посиланням: 

https://www.lidovenoviny.cz/ctecka.aspx?d=14.10.1932...

Звіт послужив Чапеку поштовхом до створення роману. Вже 27 листопада 1932 року він почав друкуватися з продовженням в цій же газеті: 

https://www.lidovenoviny.cz/ctecka.aspx?d=27.11.1932...

Публікація була закінчена 21 січня 1933 року. У тому ж році він вийшов окремою книгою у видавництві Франтішека Борового. 

2021-му році плануємо більше познайомитися з новоприєднаним і безперечно цікавим населеним пунктом Мукачівської міської ТГ - с. Барбово.

Слід зазначити, що місцеві активісти такі, як Oleksiy Ivan вже пробують "запускати" туристичні маршрути - наприклад Маршрут 7 озер

Про маршрут і інші цікаві локації на території  Мукачівської міської ТГ у наступних публікаціях.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux