Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Ботулізм – особливо небезпечне захворювання

Останнім часом в Україні збільшується кількість випадків захворювання на ботулізм. Це харчова інфекція, зумовлена споживанням продуктів, у яких накопичується ботулотоксин, один із найсильніших у природі отрут. Збудник ботулізму - широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. 

Одним з джерел зараження ботулізмом є харчові продукти (в які потрапили спори клостридій), серед них і домашні заготовки тривалого зберігання. 

Найнебезпечнішими з погляду ботулізму продуктами є:

  • мариновані гриби;
  • ковбасні вироби, виготовлені без дотримання технологій;
  • в’ялена риба;
  • м'ясні і рибні консерви, тушонка, паштети особливо домашнього приготування;
  • овочева і фруктова консервація.

Якщо банка здулася, її обов'язково потрібно викинути. Причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин і безпечно посмакувати продуктом. 

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Початкові ознаки –загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди. Надалі з'являється порушення зору: хворий бачить всі предмети ніби в тумані, через сітку, з'являється двоїння предметів. Одночасно виникають спрага, сухість у роті, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, мова стає невиразна. Потім з'являється сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоби вберегтися від ботулізму потрібно:

  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність (якщо ви не впевнені, що продукти зберігались правильно,  або транспортувались належним чином).

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Усі хворі на ботулізм, незалежно від форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину


Пам'ятайте: Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Хворобі  легше запобігати, ніж лікувати!



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux