Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Будьте обережні у горах!
опубліковано 20 серпня 2021 року о 13:44

В любу пору року багато туристів збираються у гори. Але треба пам’ятати всім, що гори приховують в собі потенційну небезпеку. Особливо це стосується високогір'я. Тому гірські рятувальники вкотре застерігають всіх подорожуючих від непродуманих походів у гори.

А щоб подорож принесла всім тільки задоволення — запам'ятайте про правила поведінки в горах:

  1. Не ходіть в гори поодинці. Це дуже небезпечно.  Це найголовніше правило, порушення якого щорічно обриває в Карпатах життя молодих людей.
  2. Перед тим, як йти в гори з друзями, впевніться, що ні в кого з ваших супутників немає проблем з артеріальним тиском, серцевими хворобами та цукровим діабетом. В будь-якому випадку майте з собою медичну аптечку з найнеобхіднішими медикаментами.
  3. Якщо ви ніколи не були в горах і не можете приєднатись до досвідчених туристів — замовте собі професійного гіда, який не тільки безпечно проведе вас найцікавішими стежками, але й розповість про все, що зустрінеться на вашому шляху.
  4. Якщо ви ведете в гори дітей, особливо чужих, пам'ятайте про свою відповідальність перед їх батьками.
  5. Не поєднуйте пікніки, шашлики, випивку спиртного з гірською зоною. Краще займіться цим просто на природі в мальовничій місцевості.
  6. Збираючись в Карпати,  сплануйте маршрут спочатку менш насичений високогір'ям. Підберіть його відповідно до рівня вашого досвіду та вашого туристського спорядження. Не намагайтесь обійти і побачити все зразу. У Вас все життя попереду.
  7. Придбайте компас та топографічних карт масштабу 1:50 000 "Туристичні стежки Чорногори" та "Центральні Горгани".
  8. Перед виходом на маршрут, з'ясуйте, який прогноз погоди на той чи інший район.
  9. Ходіть туристськими стежками, не намагайтесь заходити туди, де рідко ступає нога туриста. Адже там є ризик попасти в забутий браконьєром капкан чи сильце.
  10. Ніколи не намагайтесь пройти зарості жерепу без чіткої стежки і не заглиблюйтесь в них більш ніж на 5-10 метрів.
  11. На гірських стежках уважно дивіться під ноги, особливо після дощу, щоб не наступити на хвіст гадюці, яких в Карпатах предостатньо навіть у високогір'ї. Пам'ятайте, що найбільш небезпечний різновид — так звана червона змія (ескулап), чорна та сіра менш отруйні.
  12. При погіршенні погоди, йдіть вниз, а не вверх. Відчувши наближення грози, мерщій втікайте в долину подалі від металевих предметів, яких в горах немало.
  13. Не спокушайтесь можливістю покататися на сніжниках, які часто зберігаються в Чорногорі до кінця літа, фотографуватися на сніжних карнизах і походити по сніжних мостах, які утворюються нижче водоспадів.
  14. Не залазьте без страховки на скелі та кам'яні брили (гг. Шпиці, Писаний Камінь, Смотрич, Вухатий Камінь, Скелі Довбуша і т.п.)
  15. Не влаштовуйтесь на нічліг високо в горах (на вершинах, у верхніх цирках), звідки в екстренному випадку важко спуститися вниз.
  16. Занотуйте собі в мобільні телефони контактні телефони гірських пошуково-рятувальних підрозділів того району, в якому ви збираєтесь подорожувати. Будьте обережні в горах!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux