Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Чому варто відвідати Мукачівський історичний музей та що цікавого подивитися?!
Міська рада, опубліковано 13 лютого 2021 року о 16:28

Мукачівський історичний музей створили у 1989 році на основі філіалу Закарпатського краєзнавчого музею історії Мукачева. Музейні експозиції розміщені в мукачівському замку Паланок. Тут знаходяться понад 8 тисяч музейних експонатів. 

У Мукачівському історичному музеї діють експозиція історії міста, експозиція старожитностей, меморіальні кімнати родини Ракоці, Ференца Казінці, Федора Корятовича, екуменічна церква, експозиція АТО/ООС, дві картинні галереї, кімнати болгарської та єврейської культур, камера катування. На території замку відкрито 4 історичні пам’ятники та меморіальні дошки. 

У рамках проекту «Місцями слави Ракоці і транскордонний туристичний шлях» у 2015 році відкрили ремісниче містечко, лицарську залу та оновлену експозицію родини Ракоці. 

  • У 2015 році відкрили меморіальну кімнату Ференцу Казінці – відомому угорському літератору, політичному в’язню мукачівського замку. 
  • У 2017 році відкрили експозицію АТО. У 2018 році відкрили кімнату володарю мукачівського замку князю Федору Коріятовичу. Найближчим часом планується відкрити експозицію чавунного ливарства та колекцію старовинних годинників.
  • У 2016 році встановили міні-скульптуру Ілони Зріні та Імре Текелі – власників мукачівського замку кінця XVII століття. У 2018 році відкрили пам’ятник Кельту, племена яких проживали на Закарпатті в III-I столітті до нашої ери. 

Ядром Мукачівського історичного музею є експозиція історії представлена за період від перших поселень на території міста до наших днів. Експозиція складається з розділів археології, середніх віків, австрійського періоду, відомих діячів Закарпаття, період Чехословацької республіки, Першої та Другої світових воєн, радянського часу та незалежної України. 

В експозиції є також розділ старовинних листівок міста Мукачева кінця XIX – початку XX століть. Найбільш цінними експонатами даної експозиції є археологічні артефакти із колекції Тиводара Легоцького. Експозицію оновили у 2019 році. В експозиції старожитностей виставлені вироби ковальства, старі ремесла, сільськогосподарський реманент, старі знаряддя праці для виноробства, бджільництва, гончарства, побутові речі. Є невеликий куток природи, представлений й інтер’єр старої корчми. Тут також можна побачити автентичні дахові замкові перекриття.

Експозиція АТО представлена експонатами, пов’язаними із подіями на сході нашої країни, зокрема 128 гірсько-штурмової бригади.

Експозиція родини князів Ракоці розміщена в їхніх палатах. В одній із кімнат знаходиться генеалогічне дерево родини Ракоці, копії портретів представників цієї сім’ї, князівський одяг того часу, зброї початку XVIII століття та часів визвольної війни угорського народу 1703-1711 років під керівництвом Ференца ІІ Ракоці. В експозиції можна побачити автентичний посуд кінця XVII століття та багато інших артефактів. В цих же приміщеннях виставлені старовинні меблі XVIII-XIX століття та музичні інструменти.

У каплиці замку виставлені старовинні ікони, релігійні скульптури та книги, атрибути релігійних обрядів. Разом із тим каплиця є діючої екуменічною церквою.

Експозиція кімнати історичної пам’яті князя Федора Корятовича розповідає про історичний шлях володаря Мукачівського замку (1396-1414 рр.). Тут зібрані копії історичних документів не лише з України, а і з Литви. Найбільший інтерес представляє копія портрету князя Корятовича невідомого художника XVII століття, оригінал якого зберігається в Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі. Експозиція була відкрита у 2018 році та є спільним українсько-литовським проектом.

Лицарська зала, відреставрована у 2015 році та використовується як конференц-зал. 

В одній із картинних галерей, розміщеної в княжих палатах у 2019 році відкрита постійнодіюча виставка відомого закарпатського художника Володимира Микита.

Мукачівський історичний музей має, що Вам показати! Запрошуємо відвідати замок Паланок і переконатися! Мукачівський історичний музей працює щодня з 10 по 17 годину.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux