Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Днями відбувся круглий стіл, ініційований управлінням соціального захисту населення щодо поширення сімейних форм виховання, зокрема, створення патронатних сімей, в якому взяли участь представники служби у справах дітей
Служба у справах дітей, опубліковано 09 липня 2021 року о 12:40

Патронатна сім'я - це найкращий спосіб надати допомогу родині з дітьми, яка опинилась у кризовій ситуації, подолати тимчасові труднощі і, саме головне, у час проведення реформи закладів інституційного догляду, ліквідації шкіл-інтернатів, патронат надасть можливість запобігти вилученню дитини з родинного середовища, сприятиме зменшенню соціального сирітства та бездоглядності дітей.

Коли стається так, що діти втратили батьків або ж їх батьки не здійснюють своїх обов’язків, дитина тимчасово може перебувати в сім’ї патронатного вихователя, де забезпечать їй безпеку, догляд, виховання та реабілітацію, підтримають спілкування з рідними тощо. 

За цей час батьки дитини матимуть можливість усунути складні життєві обставини, розв'язувати наявні проблеми: працевлаштуватись, покращити умови проживання, пройти лікування, отримати соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз'єднанню родини. У разі злісного ухилення батьків від співпраці, вирішуватиметься питання позбавлення їх батьківських прав, надання дитині статусу та влаштування її у інші форми сімейного виховання: під опіку/піклування, усиновлення, дитячий будинок сімейного типу та ін.

З початку 2021 року 15 дітей, які опинилась в складних життєвих обставинах, могли бути влаштовані до патронатної сім'ї. Натомість службою у справах дітей тимчасово були влаштовані до обласної дитячої лікарні, Закарпатського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та у сім'ї родичів. Ця цифра постійно змінюється.

З досвіду роботи служби щодо захисту прав та інтересів дітей вбачається, що насправді існує нагальна потреба у створенні такої форми перебування дітей як патронатні сім'ї на території Мукачівської міської територіальної громади. Небайдужі мешканці, які мають потенціал доброти, бажання та можливість допомагати дітям та сім'ям, які опинились у складних життєвих обставинах, можуть робити це за підтримки держави.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux