Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Фольклорний народний колектив "Руснаки" - претенденти на здобуття Мукачівської міської премії ім. О. Духновича 2021 року
Міська рада, опубліковано 20 січня 2021 року о 14:58

Номінація «Музично-виконавське мистецтво»

Фольклорний народний колектив «Русна́ки» комунального закладу «Палац культури і мистецтв» Мукачівської міської ради (керівник Михайло Піров) – онлайн-концерт «SILVERLAND FOLK» (2020 рік)

Фольклорний народний колектив «Русна́ки» створено 1987 року при Мукачівському будинку культури (сьогодні Палац культури і мистецтв). Засновником гурту «Руснаки» є Заслужений працівник культури України Мальчицький Нестор Антонович, який і до сьогодні віртуозно грає у колективі на скрипці.

Вже понад тридцять років «Руснаки» зберігають та примножують яскравість, самобутність закарпатської народної пісні та музики, мають тисячі щирих шанувальників у багатьох куточках не тільки України, але й близького зарубіжжя. Виступи колективу це завжди запальне, захоплююче дійство з органічно переплетених між собою пісень, з яскравими костюмами, відтвореними на основі традиційного закарпатського народного одягу.

Репертуар ансамблю різноманітний за жанровими ознаками: це і календарні, родинно-побутові, ліричні, обрядові закарпатські, угорські, словацькі, чеські, німецькі та єврейські народні пісні. Крім основного фольклорного напрямку, гурт виконує також авторські твори нинішнього керівника колективу, композитора Михайла Пірова, а також хіти української естради та світові хіти.

У 2010 році колектив став переможцем за рейтингом глядацьких симпатій у програмі «Фольк-музік» на національному телеканалі. У 2014 році «Руснаки» нагороджено Всеукраїнською премією імені Івана Огієнка.

На сьогоднішній до складу колективу входять: Нестор Мальчицький, заслужений працівник культури України (скрипка); Михайло Піров, композитор, керівник гурту (контрабас), Михайло Купар (баян), Христина Ковач (скрипка), Олексій Тулюк, вокаліст (соліст).

Гурт «Руснаки» є завжди активним учасником та бажаним гостем культурно-мистецьких заходів, що проводяться на як на території Мукачева, так і за межами міста. Зокрема, Гурт «Руснаки» є постійним хедлайнером та учасником міських фестивалів «Червене вино», «Варишська палачінта», «Огинь і мнясо», «Варишське пиво», фестивалю русинської пісні «Червена ружа», обласних: кінофестивалю «Мій рідний край» колядницького фестивалю «Василя», фольклорного етнофестивалю «На Синевир трембіти кличуть», фестивалю ковальства «Гамора», фестивалю Коломийки у Воловці, фестивалю бограчу в с.Косино, фестивалю «BEREG FEST», етнофестивалю «Куруц-фест», фестивалю «Лемківська ватра».

Протягом останніх років фольклорний колектив «Руснаки» представляв багатогранну культуру Закарпаття і на міжнародному рівні, виступаючи з концертними програмами в містах Угорщини (Будапешт, Кішварда, Ніредьгаза, Шарошпаток); Словаччини (Братислава (сольний концерт гурту «Руснаки» на День Незалежності України, ініційований українським посольством), Кошіце, Собранце, с. Нижня Ольшава, с. Крчава, с. Єнковце) Польщі (участь у фестивалях «Лемківська ватра» в Лугах та Ждині), Німеччині (Нюрнберг, благодійні концерти ініційовані організацією «Карітас-Закарпаття») тощо.

На Мукачівську міську премію ім.О. Духновича номіновано онлайн-концерт «SILVERLAND FOLK». Концертна програма відомого закарпатського гурту відбулася 2 жовтня 2020 року в рамках проєкту Палацу культури і мистецтв «ONLINE TIME». До програми увійшли 17 вокально-інструментальних композицій. Більшість творів концертної програми – це неоціненні скарби закарпатського пісенного фольклору. Зокрема, перлинами виступу стали такі закарпатські народні пісні: «Стану собі та й думаю», «Тече вода ледова», «Комониця», «Де терня, там терня, в Мукачеві терня», «Не буду ся женити», «Анцьо, Анцьо», «Не рубай ліщину», «Урвалася струна», «Коломийки».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux