Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Інформація для ресторанів, барів, кав’ярень, готелів, магазинів та подібних об’єктів!
Відділ економіки, опубліковано 03 грудня 2021 року о 10:47

Шановні власники ресторанів, барів, кав’ярень, готелів, магазинів та подібних об’єктів Мукачівської міської територіальної громади, які використовують музичні фонограми у своїй господарській діяльності, звертаємо вашу увагу на виконання норм Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Так, відповідно до роз’яснень Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, статтею 1 Закону України «Про авторське право і суміжні права» передбачено, що:

  • публічне виконання - це подання творів, виконань, фонограм, передач організацій мовлення шляхом декламації, гри, співу, танцю та іншим способом як безпосередньо (у живому виконанні), так і за допомогою будь-яких пристроїв і процесів (за винятком передачі в ефір чи по кабелях) у місцях, де присутні чи можуть бути присутніми особи, які не належать до кола сім’ї або близьких знайомих цієї сім’ї, незалежно від того, чи присутні вони в одному місці і в один і той самий час або в різних місцях і в різний час;
  • публічне сповіщення (доведення до загального відома) - передача в ефір за допомогою радіохвиль (а також лазерних променів, гамма-променів тощо), у тому числі з використанням супутників, чи передача на віддаль за допомогою проводів або будь-якого виду наземного чи підземного (підводного) кабелю (провідникового, оптоволоконного та інших видів) творів, виконань, будь-яких звуків і (або) зображень, їх записів у фонограмах і відеограмах, програм організацій мовлення тощо, коли зазначена передача може бути сприйнята необмеженою кількістю осіб у різних місцях, віддаленість яких від місця передачі є такою, що без зазначеної передачі зображення чи звуки не можуть бути сприйняті.

Специфікою публічного сповіщення, що дозволяє відрізнити його від публічного виконання, є передання сигналу на віддаль (на значну відстань). Тому користувачами, що здійснюють публічне сповіщення, є телерадіоорганізації, які, зокрема, мають відповідні ліцензії на мовлення і технічні потужності для передання сигналу на віддаль.

Разом з тим, кафе, бари, ресторани, магазини та інші подібні заклади не вважаються користувачами, що здійснюють публічне сповіщення. Будь-яке звучання фонограми і зафіксованого в ній виконання, що відбувається безпосередньо в кафе, барі, ресторані, магазині або іншому подібному закладі, є публічним виконанням. Це стосується звучання фонограми та зафіксованого в ній виконання з будь-якого джерела, в тому числі з комп’ютера, магнітофона, радіоприймача, телевізора та інших джерел (без виключення).

Згідно з частиною третьою статті 20 Закону № 2415 користувачі зобов’язані до початку публічного виконання фонограм і зафіксованих у них виконань укласти з акредитованою організацією колективного управління, яка здійснює управління майновими правами у відповідній сфері, договір про використання об’єктів суміжних прав. У разі укладення користувачем договору з акредитованою організацією колективного управління та виконання ним зобов’язань, передбачених таким договором, користувач звільняється від будь-яких інших претензій щодо даної категорії прав, виду об’єкта суміжних прав і способу його використання згідно зі сферою акредитації організації колективного управління, з якою він уклав договір, крім тих об’єктів суміжних прав, щодо яких на загальнодоступному вебсайті даної організації колективного управління зазначено, що вони не охоплюються договором. У разі надходження таких претензій вони вирішуються організаціями колективного управління.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux