Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Інформація про роботу юридичного відділу Мукачівської міської ради протягом 2022 року
Юридичний відділ, опубліковано 06 січня 2023 року о 11:37

Відповідно до Положення про юридичний відділ Мукачівської міської ради основними завданнями та функціями відділу за звітний період були:

  1. Правове забезпечення діяльності Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови, виконавчого комітету Мукачівської міської ради та інших виконавчих органів Мукачівської міської ради з реалізації їх повноважень.
  2. Аналітичне та інформаційно-довідкове забезпечення діяльності Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови та інших виконавчих органів Мукачівської міської ради.
  3. Захист законних прав та інтересів Мукачівської міської територіальної громади, Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови, виконавчого комітету Мукачівської міської ради та інших виконавчих органів Мукачівської міської ради.
  4. Забезпечення взаємодії Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови та виконавчого комітету Мукачівської міської ради з правоохоронними органами.
  5. Сприяння підвищення правового рівня посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів Мукачівської міської ради.

За вказаний період юридичним відділом Мукачівської міської ради було проведено наступну роботу.

І. Претензійно-позовна робота.

Так, у період з 01.01.2022 року по 31.12.2022 року юридичним відділом Мукачівської міської ради здійснювалось представництво інтересів Мукачівського міського голови, Мукачівської міської ради та її виконавчих органів у 244 судових справах, що розглядались у рамках цивільного, адміністративного, господарського та кримінального судочинства.

Вказані вище справи, виходячи з предмета позову, поділяються на наступні категорії:

  1. житлові спори (в т.ч. усунення перешкод в користуванні майном; укладення договорів житлового найму тощо), що розглядались в порядку цивільного судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 11 позовних матеріалів з вказаної категорії;
  2. земельні спори (в т.ч. усунення перешкод у користуванні земельними ділянками; припинення права користування та права власності на земельні ділянки тощо), що розглядались в порядку цивільного та господарського судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 34 позовні матеріали;
  3. майнові спори (в т.ч. стягнення заборгованості за користування майном комунальної власності; повернення майна комунальної власності внаслідок його безпідставного використання; визнання права власності, надання додаткового терміну для прийняття спадщини тощо), що розглядались в порядку цивільного та господарського судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах знаходилися 28 позовних заяв;
  4. цивільний позов, що заявлений в межах розгляду кримінальної справи за обвинуваченням Колядіна Є.А.;
  5. справи окремого провадження (встановлення юридичного факту,  визнання особи недієздатною, встановлення опіки та піклування), що розглядаються в порядку цивільного судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 27 заяв із вказаної категорії;
  6. справи про адміністративні правопорушення (про скасування постанов про накладення адміністративного стягнення). Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 12 заяв із вказаної категорії;  
  7. адміністративні спори, які розглядаються в порядку адміністративного судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 114 адміністративних проваджень, з яких 98 адміністративних позовів до УСЗН про зобов’язання вчинити дії щодо стягнення недоплаченої суми грошової допомоги до 5 травня (постанова КМУ №112 від 19.02.2020 року та постанова КМУ №325 від 08.04.2021);
  8. кримінальні справи про обвинувачення осіб у заволодінні коштами державного бюджету, що спрямовані на відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня» у кількості. Всього за вказаний період у провадженні судів перебувало 13 відповідних справ;
  9. кримінальні справи в яких Мукачівська міська територіальна громада в особі Мукачівської міської ради набула статус потерпілої сторони – 4 справи.

ІІ. Розгляд заяв, звернень, скарг, що подавались суб’єктами звернення, у порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян».

За вказаний період юридичним відділом Мукачівської міської ради опрацьовано 84 звернення. Крім того, посадовими особами відділу, щоденно (у робочий час) надаються усні консультації громадянам з приводу роз’яснення норм діючого законодавства у тих чи інших сферах їхнього застосування. 

ІІІ. Розгляд запитів на публічну інформацію, що були подані запитувачами в порядку, визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації».

За вказаний період юридичним відділом спільно з відділами та управліннями Мукачівської міської ради опрацьовано 106 запитів на публічну інформацію.

IV. Правова оцінка та погодження локальних документів.

За вказаний період юридичним відділом опрацьовано та погоджено:

  1. 280 рішень Мукачівської міської ради;
  2. 586 рішень виконавчого комітету Мукачівської міської ради;
  3. 965 розпоряджень Мукачівського міського голови.

V. Розгляд справ про адміністративні правопорушення.

Упродовж звітного періоду юридичним відділом Мукачівської міської ради забезпечено проведення 38 засідань адміністративної комісії при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради під час яких було розглянуто 200 протоколів про адміністративні правопорушення, що передбачені наступними статтями:

  • ст. 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями» (4 протоколи);
  • ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів» (171 протокол);
  • ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил тримання собак і котів» (6 протоколів);
  • ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння» (5 протоколів);
  • ст. 181-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Заняття проституцією» (1 протокол);
  • ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях (1 протокол);
  • ст. 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Повідомлення неправдивих відомостей державним органам реєстрації актів цивільного стану та несвоєчасна реєстрація народження дитини» (12 протоколів).

За результатами розгляду вказаних протоколів винесено 199 постанов, з них - 138 постанов про накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів на загальну суму 72 386,00 грн., 57 - про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення, 3 - про звільнення порушника від адміністративної відповідальності і застосування усного зауваження, 1 - про повернення протоколу без розгляду.

Разом з тим, упродовж звітного періоду до виконавчого комітету Мукачівської міської ради надійшло дві скарги на постанови адміністративної комісії при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради, у результаті розгляду яких прийнято одне рішення про відмову у поновленні строку на оскарження та залишення скарги без розгляду, інше – про скасування постанови та направлення справи про адміністративне правопорушення на новий розгляд.

VI. Супроводження діяльності спостережної комісії при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради

За звітний період юридичним відділом Мукачівської міської ради забезпечено проведення трьох засідань спостережної комісії при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради. 

За результатами роботи спостережної комісії ухвалено 19 постанов, 12 осіб включені до журналу обліку звільнених від відбування покарання та звільнених у зв’язку з закінченням строку відбування покарання, а відносно 7 осіб закінчено роботу по здійсненню ресоціалізації та громадського контролю.

VII. Здійснення публічних закупівель.

Впродовж 2022 року уповноваженими особами юридичного відділу Мукачівської міської ради забезпечено проведення 3 відкритих торгів на загальну суму 456 908,00 грн., 28 відкритих торгів з особливостями на загальну суму 16 274 464,51 грн., 4 переговорні процедури на загальну суму 1 525 175,00 грн., 19 спрощених закупівель на загальну суму 9 431 710,50 грн. та забезпечено оприлюднення 115 звітів про договори про закупівлю, укладених без використання електронної системи закупівель на загальну суму 7 184 215,45 грн. 

Разом з тим слід зазначити, що впродовж звітного періоду за результатами здійснених закупівель, зокрема, з метою матеріального забезпечення Військової частини Сил ТрО ЗСУ А7084, укладено 89 договорів на загальну суму 19 970 516,20 грн. Мова йде про закупівлю бензину, дизельного палива, сошок, прицілів, глушників, герметиків, акумуляторів, шин для транспортних засобів ТрО, печей буржуйок, електричних плит, радіаторів, сантехніки, комплектів зимової форми, зимових шапок, зимових шкарпеток, бронепластин, плитоносок, меблів, квадрокоптера, комп’ютерної програми

Крім того, юридичним відділом Мукачівської міської ради систематично ведеться робота з наступних напрямків:

  1. Надання правової оцінки договорам, які укладаються Мукачівською міською радою чи її виконавчими органами.
  2. Інформаційне наповнення сторінки юридичного відділу у соціальній мережі Facebook та офіційного вебпорталу Мукачівської міської ради.

VIІI. Робота з підвищення рівня правових знань посадових осіб місцевого самоврядування.

  1. Юридичним відділом Мукачівської міської ради забезпечується аналіз та доведення до відома посадових осіб місцевого самоврядування зміни до чинного законодавства України та прийняття нового законодавства для реалізації виконання завдань та функцій у відповідних правовідносинах та врахування у роботі. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux