Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав можливість звільнення осіб з інвалідністю I чи II групи, які добровільно стали на захист держави, з військової служби
Секретаріат ради, опубліковано 10 березня 2023 року о 11:45

07 березня 2023 року відбулося чергове засідання Комітету в режимі відеоконференції.

Під час роботи народні депутати України - члени Комітету прийняли рішення щодо створення двох робочих груп по опрацюванню важливих законопроектів соціальної сфери, підтримали законодавчу ініціативу щодо захисту прав осіб з інвалідністю I та II групи в особливий період, а також рекомендували Верховній Раді Україні зняти з розгляду низку законопроектів у зв’язку із втратою їх актуальності.

Так, на початку засідання Комітет створив робочі групи:

З підготовки на повторне перше читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. №5344-д під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергія Гривка;

З доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань за реєстр. №7731 під головуванням секретаря Комітету, голови підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Миколи Бабенка.

Крім того, за результатами обговорення проекту Закону про внесення змін до підпункту «б» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо надання особам з інвалідністю I та II групи права на звільнення з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також від військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за реєстр. №8412, Комітет рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду зазначеного законопроекту в першому читанні прийняти його за основу. Про прийняте рішення Комітет повідомив головний Комітет з опрацювання цього законопроекту - Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Вищевказаний законопроект за реєстр. №8412 передбачає можливість звільнення мобілізованих осіб, які з перших днів широкомасштабного вторгнення росії на територію нашої держави добровільно стали на захист України, з військової служби з такої підстави, як наявність безпосередньо у цих військовослужбовців інвалідності I чи II групи. «Особам з інвалідністю діючим законодавством надане право взагалі не бути призваними на військову службу під час мобілізації, однак можливість демобілізації з військової служби за станом здоров’я (в зв’язку з наявністю інвалідності) для них не передбачена. Таким чином існує певний недолік правового регулювання у відповідній сфері, який потребує виправлення», - зазначено в пояснювальній записці до проекту акту.

Наступні рішення Комітету стосувалися законопроектів, що втратили актуальність.

Народні депутати України переглянули висновок Комітету від 20 травня 2020 року щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дії колективних договорів за реєстр. № 3204 та рекомендували Верховній Раді України зняти з розгляду зазначений законопроект як такий, що втратив актуальність.

Також Комітет переглянув висновок від 28 квітня 2022 року щодо проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» за реєстр. №5029 та рекомендував парламенту даний законопроект відхилити у зв’язку із втратою актуальності.

Законопроекти за реєстр. №№6171, 6171-1, 6171-2, 6533, 6533-1, 6170, 6253, 6323, 9001 також рекомендовано зняти з розгляду у зв’язку із втратою актуальності.

Водночас, рекомендувавши Верховній Раді України зняти з розгляду у зв’язку з втратою актуальності проєкт Постанови про заходи щодо забезпечення належного функціонування госпіталів ветеранів війни та удосконалення надання медичних послуг ветеранам війни за реєстр. №5384, народні депутати України - члени Комітету вирішили заслухати в порядку контролю питання використання лікувальних закладів України для потреб ветеранів в воєнний час. Про дату заслуховування контрольного питання Комітет повідомить додатково.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux