Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує парламенту прийняти чергові Закони України в соціальній сфері
Секретаріат ради, опубліковано 02 листопада 2022 року о 15:20

31 жовтня 2022 року Комітет провів чергове засідання в умовах широкомасштабної війни росії проти України.

На початку засідання Комітет схвалив текст порівняльної таблиці до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань за реєстр. №7322 та рекомендував Верховній Раді України прийняти його в другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками.

Законопроект пропонує визнати учасниками бойових дій осіб, які не встигли вступити до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Також передбачається визначення кола осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України у період дії воєнного стану при здійсненні самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Наступне питання порядку денного засідання Комітету стосувалося попереднього розгляду проекту Закону про казначейський пенсійний план за реєстр. №7722. Законопроект пропонує громадянам України здійснювати добровільні індивідуальні пенсійні накопичення в Державній казначейській службі України, що стануть додатковим джерелом доходу у поважному віці, окрім пенсійних виплат в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. «У зв’язку з демографічною ситуацію, міграцією громадян у зв’язку з війною, ситуація в солідарній системі, я вважаю, катастрофічна, - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. - Солідарна система не зможе забезпечити людині більш-менш якісне життя на старості. Потрібні нові, додаткові інструменти формування пенсійних накопичень». За підсумками якісного експертного обговорення законопроекту, автор законодавчої ініціативи вирішив доопрацювати проект Закону відповідно до рекомендацій ЦОВВ з подальшим повторним винесенням на розгляд Комітету в новій редакції.

Наступним Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій за реєстр. №8084. Проект Закону за реєстр. №8084, зокрема, запроваджує можливість здійснення громадською організацією своєї діяльності на підставі модельного статуту; зменшує строк для проведення державної реєстрації громадських організацій з 3 днів до 24 годин за допомогою Єдиного порталу державних послуг Дія; усуває дискримінаційну норму щодо заборони членства в громадських організаціях юридичних осіб; наближає українську систему реєстрації і регулювання громадських організацій до європейської.

За підсумками розгляду проекту Закону за реєстр. №8084 Комітет ухвалив рішення звернутися до головного з опрацюванння цього законопроекту Комітету - Комітету Верховної Ради України з питань правової політики - з пропозицією рекомендувати парламенту включити його до порядку денного та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux