Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
“Квіти, як і люди – живі, у них є душа”
Міська рада, опубліковано 08 грудня 2020 року о 16:07

До 120 річчя від дня народження  відомої української художниці Катерини Білокур у центральній міській бібліотеці оформлено тематичний книжково-ілюстративний перегляд видань. Природа стала для неї вчителем, а квіти – головними мотивами полотен. Вони, немов на одному диханні, лягали на полотно яскравим вибухом. Сьогодні, щоб побачити її полотна, в Україну приїжджають люди з усього світу.

“Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!” Так сказав про українську художницю відомий Пабло Пікассо.

Рідкісним був хист цієї жінки, володіла вона винятковим чуттям. Вона помічає незвичну форму листка орхідеї, за тридцять кілометрів пішки йде аж під Пирятин, щоб побачити десь там, у лузі, цвіт конвалії. У вільному леті уяви художниця бачила свій, особливий світ, її квіти реальні та водночас вони вихоплені з якихось видив фантазії, з казки, наче вони з тих квітів, що їх дівчата мріють знайти в ніч на Івана Купала.

“Ой як радісно, як є можливість кожного дня працювати: не почувається ні старість, ні самотність, бо з-під пензля кожного дня на полотні виростає щось нове, прекрасне і чудове”, — писала Катерина Білокур.

Пензлі для роботи вона вживала лише власного виробництва, виготовляючи їх з тхорячих волосинок, бляхи з-під консервної банки та вишневої гілочки. Вони мали по кілька волосків, нагадували голку, проте лише такими пензлями мисткиня могла тонко й майстерно опрацьовувати кожну деталь свого твору. Процес роботи над кожною картиною тривав довго, а над окремими творами вона працювала по кілька років. До своїх картин ставилася з великою відповідальністю та вимогливістю.

У музеї українського народного декоративного мистецтва можна оглянути добірку її робіт. 

У  Мукачівській  міській центральній бібліотеці  імені Олександра Духновича  представлена інформація про художницю, цікаві фотографії, документи, а також чудова  фотокнига «Катерина Білокур». 

Протягом тижня Всім  охочим буде роздаватись інформаційна пам'ятка «Живописний світ  Катерини Білокур», яку підготувала Катерина Теребеші - бібліограф Мукачівської міської бібліотеки ім. О. Духновича.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux