Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Мукачівська міська бібліотека для дітей запросила своїх читачів на «Літературне знайомство» з творчістю Миколи Носова
Управління освіти, культури, молоді та спорту, опубліковано 24 листопада 2021 року о 11:52

"Писати для дітей — найкраща робота. Вона вимагає дуже багато знань. Головне – любов і повага до них. Я зрозумів, коли у мене ріс син, що до дітей потрібно ставитися з великою і дуже теплою повагою" (Микола Носов).

Микола Носов (1908 — 1976) — відомий дитячий письменник, автор знаменитої трилогії "Незнайко". Народився 23 листопада 1908 в Києві в сім'ї актора. 

Дитинство провів в Ірпені. З 1915 по 1923 роки навчався в Київській приватній гімназії Стельмашенка. З 1923 року родина знову мешкала в Ірпені, де Микола відвідував вечірню робітничу школу. 

Шкільні роки

Захоплення шкільних років були різноманітними: музика, співи, любительський театр, сурядництво для рукописного журналу «Ікс», а також хімія, шахи, радіо, електроніка, фотографія.

Пізніше Носов продавав газети, був чорноробочим, землекопом, косарем, візником колод. 

Студентські роки

Після закінчення школи Микола вступив до Київського художнього інституту, а в 1929 році перевівся до Інституту кінематографії в Москву.

Потім став працювати в кіно, знімав різні навчальні, наукові та мультиплікаційні фільми. 

Як Микола Носов став дитячим письменником

«Дитячим письменником я став, тому що, коли я виріс, мені захотілось стати письменником. А стати письменником мені захотілось тому, що в мене було цікаве життя, і мені було про що розповісти людям …» 

Веселе прізвище

Письменник відповідав своєму прізвищу. У Носова дійсно був зовсім не маленький, а великий такий ніс, велика голова і широкі плечі… І все це цілковито не співвідносилось з невеличким зростом і тихим глухуватим голосом. На перший погляд – непоказний чоловік. Дуже мовчазний, дуже замкнутий. Інші називали його «похмурим бурчуном». Але що вони знали, ці інші? Вони, мабуть, і книг його ніколи не читали! 

Перше оповідання

Як і більшість відомих письменників Микола Носов спочатку писав казки і оповідання просто так – для свого маленького сина. А потім одне своє оповідання він назвав «Затейники», який він відніс в журнал «Мурзилка». Оповідання надрукували. Це було в 1938 році. 

Твори Миколи Носова не нудьгують на бібліотечних полицях і сьогодні. Вже не одне дитяче покоління дружить з героями талановитого письменника.

Без сумніву, вони сподобаються і дорослим, і дітям. Створені цим видатним автором казки знаходяться поза часом, адже вони завжди актуальні, цікаві та корисні.

І сьогодні твори Миколи Носова помандрували у гості до наших читачів.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux