Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Мукачівська міська центральна бібліотека ім. О. Духновича пропонує огляд книжкових новинок із серії «Таємниці історії»
Управління освіти, культури, молоді та спорту, опубліковано 07 квітня 2021 року о 15:01

Якщо ви цікавитесь історією нашої країни, до вашої уваги новинки Мукачівської міської центральної бібліотеки імені Олександра Духновича із серії книжок «Таємниці історії». 

Книги в науково-популярній формі розкривають забуті, непізнані сторінки з української історії та культури. Особливу увагу приділено яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Також представлені різні історичні епохи та персоналії. 

Ці книги з’явилися у міській  бібліотеці завдяки Українському інституту книги.

Після закінчення карантину, чекаємо вас у бібліотеці! Читайте, впізнавайте нашу цікаву та багату історію!

Гуржій, А. Козацька Україна. Боротьба за державу / А. Гуржій, Т. Чухліб. – Київ : Арій, 2020. – 368 с.  — (Таємниці історії).

На сторінках цієї книги висвітлено найважливіші події, пов’язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на зламі XV–XVI ст., зокрема запеклу боротьбу з войовничими кочівниками за рідну землю й православну віру. Особливу увагу приділено яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Відображено українсько-польсько-литовські взаємини, а також місцеві традиції державотворення періоду Київської та Галицько-Волинської Русі. 

У книзі розкрито морально-етичний кодекс поведінки воїна-­січовика — мужність, побратимство, лицарство, рівність, вірність, честь, добра слава, боротьба проти ворогів віри, оборона вітчизни; родинний принцип організації, демократизм; особливе ставлення до жінки, аскетизм, релігійність тощо. Значне місце відведено козацькій ментальності, способу життя, яке визначали воєнне ремесло й належність до військової спільноти. Зображено умови боротьби з кочовими народами Сходу, що змусили козаків оволодіти бойовим мистецтвом і створити власні збройні сили, зокрема потужний морсь­кий флот, які протистояли османсько-татарській агресії.

Вербич, С. Невідома Україна. Унікальні місця та споруди / С. Вербич. — Київ : Арій, 2020. — 272 с. : іл. — (Таємниці історії).

Гортаючи сторінки цієї книжки, ми помандруємо визначними місцями України, побуваємо в містах, церквах, соборах, монастирях, які дихають історією, відвідаємо давні замки й фортеці — кам’яні свідки минулого нашого краю, ознайомимося з величними пам’ятками природи — дивовижними за своєю красою озерами, печерними комплексами, садово-парковими ансамблями, біосферними заповідниками. Усі перелічені споруди й пам’ятки природи — своєрідні візитівки України, які є її окрасою та гордістю.

Вербич, С. Скарби та реліквії України / С. Вербич. — Київ : Арій, 2020. — 352 с. : іл. — (Таємниці історії).

Сьогодні українці часто ставлять собі питання: а що знають про нас у світі? Певною мірою на нього відповідає пропонована книжка. У ній в науково-популярній формі розповідається про матеріальне й культурне надбання нашого народу від найдавніших часів до сьогодення. Тут ми довідаємося про реліквії, які в минулому належали історичним діячам, а також про речі, що стали символами нашої державності й незалежності, зануримося в таємничий світ легенд і переказів про незвичайні матеріальні скарби, сховані на території України.

Не менш важливі й скарби духовні, якими пишаються українці. А це і давні книги, і картини, й ікони…

 Гортаючи сторінки книги, читач дізнається і про непересічні витвори ювелірного мистецтва, скульптури й архітектури, ознайомиться зі знахідками із стародавніх могил і курганів, почерпне інформацію про різні предмети, які дійшли до нашого часу з глибини століть. У кожного з них своя захоплива історія, яка нікого не залишить байдужим, адже це — своєрідний культурний літопис нашої країни.

Попельницька, О. Загадкова Україна. Таємниці та легенди / О. Попельницька. — Київ : Арій, 2020. — 352 с. : іл. — (Таємниці історії).

У цій книжці в популярній формі реконструйовано українські міфи, легенди, перекази та загадкові сторінки української історії на основі згадок у літописах та інших творах давнього і середньовічного письменства, фольклорі, топоніміці тощо. Прагнучи хоча б побіжно охопити найцікавіші аспекти української історії та міфології, починаючи від найдавніших часів, автор знайомить нас переважно з маловідомими міфами й легендами, намагаючись якомога повніше представити різні історичні епохи та персоналії. Зокрема розкриває таємниці стародавнього Трипілля, українських скарбів, переповідає легенди про карпатських духів, печерських святих і видатних історичних постатей та ще багато захопливого, нерозгаданого й таємничого.

Чухліб, Т. Булава проти скіпетра. Україна у Великій Північній війні 1700-1721 років / Т. В. Чухліб ; відп. ред. Гуржій. — Київ : Арій, 2019. — 352 с. : іл. — (Таємниці історії).

У книзі розкрито міжнародне та воєнно-політичне становище Українського гетьманату на чолі з І. Мазепою, І. Скоропадським та П. Орликом під час загальноєвропейської Північної війни 1700–1721 років. Особливу увагу звернуто на спотворення пам’яті про ці події за наказом та участі царя Петра І в історіографії Російської імперії XVIII століття. Політичну ситуацію на Правобережній, Лівобережній та Запорозькій Україні схарактеризовано у зв’язку з воєнними діями та дипло­матичними відносинами між Шведським королівством і Московським царством, а також Річчю Посполитою, Османською імперією та Кримським ханством. Проаналізовано українсько-шведські взаємини, а також джерела написання під час згаданої війни визначної пам’ятки політико-правової думки — «Пактів та Конституцій законів і вольностей Війська Запорозького» 1710 року.

Основна частина репрезентованих у книзі джерел міститься в архівосховищах та відділах рукописів бібліотек України, Польщі та Росії зокрема у фондах Центрального державного історичного архіву України в Києві та Львові, Російському державному архіві давніх актів у Москві, Архіві Головному давніх актів у Варшаві.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux