Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
НЕ СПАЛЮЙТЕ СУХУ ТРАВУ!

Цьогорічна осінь радує нас сонячною та сухою погодою. Разом з тим підвищується ризик виникнення пожеж, пов’язаних зі спалюванням трави та сухостою. Спалювання сухих рослинних залишків та листя стало для деяких громадян настільки звичним, що вони не усвідомлюють, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.  Під час осінніх спалювань, повітря в містах і селах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Кожен підпал – це  злочин проти природи та людей. Шкода від спалювання листя і сухої трави велика і надзвичайно небезпечна. При спалюванні сухої трави, виникає загроза перекидання вогню на сусідні ділянки. При таких спалюваннях гине багато тварин. Хтось з них згорає, а хтось задихається від їдкого диму. У вогні гинуть корисні комахи, які зимують у верхніх шарах ґрунту.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: такі нищівні підпали заборонені законодавством України. Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов даного дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків. Відповідно до статей 16 і 22 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, забороняється самовільне спалювання листя.

Звертаємось до всіх громадян: не спалюйте суху траву та інші рослинні рештки! Адже природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!  Дбайте про наше довкілля! Пам’ятайте, що пожежу легше попередити, ніж загасити!



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux