Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Не знялися відбитки пальців на закордонний паспорт. Що робити?
ЦНАП, опубліковано 13 жовтня 2020 року о 11:17

Сьогодні відповідаємо на ваше запитання, що робити, якщо під час оформлення паспорта для виїзду за кордон не знімаються відбитки пальців? Одразу зазначимо, що відсоток таких випадків достатньо невеликий, але громадяни які до нього потрапляють, часто панікують вважаючи, що втратили можливість стати власниками паспорта з біометричними даними та будуть мати проблеми під час проходження кордону.

Починаючи з кінця 2016 року українці оформлюють собі лише паспорта для виїзду за кордон з біометричними даними (на обкладинці такого документа є позначка про те, що він містить чип). Під час процедури оформлення паспорта, окрім іншого, передбачено і зняття відбитків вказівних пальців рук особи.  Що ж робити, якщо вказівні пальці пошкоджені, відсутні або немає можливості отримати їх якісне графічне зображення? В цьому випадку у заявника беруть парні відбитки інших пальців рук. 

Але трапляються випадки, коли отримати відбитки пальців взагалі неможливо, зазвичай це зустрічається у громадян, які працюють руками без належного захисту, домогосподарок, будівельники або людей з віковими чи фізіологічними особливостями, наприклад, у людей похилого віку шкіра з часом стає тонкою і чіткість малюнка зменшується.

Нагадаємо, що біометричними даними в паспорті є не лише відбитки пальців. До біометрії  також відносяться скан фотозображення та підпис особи. Тож, у  разі неможливості зняття відбитків пальців рук, працівником Міграційної служби складається акт, який затверджує керівник відповідного підрозділу, для внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру. Зазначений акт сканується та додається до заяви-анкети. Відтак, у людини, у якої не знялися відбитки, в паспорті буду лише відцифроване обличчя і підпис, але сам документ вважатиметься біометричним.

Зауважимо, що відбитки пальців також не передбачено знімати дітям до 12-ти років або людині, яка за станом здоров’я  не може пересуватися самостійно.

У всіх інших випадках, крім наведених, вимога наявності відбитків у паспорті є обов’язковою!

Що стосується процедури перетину кордону з безвізовим паспортом, то звірка відбитків пальців не входить в обов'язковий протокол. Це може статися якщо виникають сумніви в приналежності паспорта або його дійсності. В цілому ж процедура проходження контролю з відбитками буде швидшою, адже інформація на чіпі буде зчитуватися автоматично.

Джерело: https://dmsu.gov.ua/news/region/8024.html




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux