Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Ой, не смійся, лютий враже, голова твоя ще ляже…
Міська рада, опубліковано 29 січня 2023 року о 20:00

Саме ці рядки з народної пісні приходять на думку в День Героїв Крут. 105 років тому, 29 січня 2018 року відбувся відомий бій, який вів Студентський курінь січових стрільців з кривавими російсько-більшовицькими полчищами, які напали на українські землі. До складу куреня входили студенти університету святого Володимира та Українського народного університету, учні Другої української гімназії ім. Кирила та Мефодія загальною чисельністю 300 осіб. Також до них приєдналися юнкери Першої Української військової школи, гідротехнічної та фельдшерської шкіл – кількістю 250 осіб. Проти молодих патріотів більшовики кинули двохтисячний загін червоногвардійців та матросів балтійського флоту. Командував українськими загонами поручик А.Гончаренко, , артилерією – сотник С. Лощенко. Частина молодих героїв разом з сотником Омельченком загинула під час бою, а решта потрапила у полон. Останки знайдених на полі бою Героїв кияни ховали 19 березня 1918 року. Батьки, рідні та знайомі ледве впізнавали загиблих, так понівечені були їхні тіла: розбиті голови, вибиті зуби, виколоті очі. Павло Тичина  з цього приводу написав тоді писав:

На Аскольдовій могилі

Поховали їх,

Триста учнів українських,

Славних, молодих.

На Аскольдовій могилі -

Український цвіт,

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

Сьогодні наша молодь також захищає свою рідну землю від підступних московських катів. Завдячуючи їхньому героїзму перемога буде за нами, зажерливий сусід більше не буде загрожувати нашій свободі та територіальній цілісності, нашій мирній праці та життю, як у тій народній пісні , присвяченій битві під Крутами:

У Києві, під Крутами,

Був бій тяжкий з москалями.

Триста катів на одного,

На студента молодого.

Червоніє сніг на полі,

Це пролляли кров герої.

… Ой, не смійся , лютий враже,

Голова твоя ще ляже.

Сьогодні, 29 січня 2023 року, від виконавчого комітету Мукачівської міської ради та громадськості міста були покладені квіти та запалені лампадки на честь полеглих Героїв до пам'ятного знаку «Усім борцям за волю України» також їхню світлу пам’ять було вшановано хвилиною мовчання.

Пам’ятаємо! Сумуємо! Героям Слава!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux