Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
ПДФО - основне джерело наповнення місцевого бюджету
Фінансове управління, опубліковано 19 серпня 2022 року о 10:27

Податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) залишається базовим джерелом наповнення дохідної частини бюджету Мукачівської міської територіальної громади. Питома вага його в сумі власних доходів загального фонду міського бюджету у звітному періоді складає 80,9  відсотка.

На 2022 рік збільшено норматив зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на 4% (з 60% на 64%) за рахунок відповідного зменшення нормативу зарахування ПДФО до державного бюджету на підставі Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік", прийнятого Верховною Радою України 02 грудня 2021 року.

Так, фактичні надходження цього податку за січень – червень 2022 року становлять в сумі  569 809 300 грн., рівень виконання становить 122,1 відс., що на 102 961 600 грн. більше від планових призначень на відповідний період. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження по ПДФО збільшились на 311 173 400 грн. або у 2,2 рази. 

Найбільший приріст надходжень в структурі податку на доходи фізичних осіб спостерігається по податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами – в 1,5 разів або на 96 173 100 грн. більше. Таке збільшення викликано введенням на території України воєнного стану та виплатою додаткової грошової винагороди військовослужбовцям на підставі Постанови Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» №168 від 28.02.2022 року.

За питомою вагою податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати у структурі податку на доходи фізичних осіб займає 45,0 %.

Основними бюджетоутворюючими підприємствами та організаціями, які сплатили найбільші суми податку на доходи фізичних осіб за звітній період є:  завод «Флекстронікс ТЗОВ», Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради, АТ «Українська залізниця», КНП  "Мукачівська центральна районна лікарня", УАП ТОВ «Фішер-Мукачево», ПАТ Мукачівський завод «Точприлад».

Найбільший ріст фонду оплати праці спостерігається на наступних підприємствах, установах та організаціях: ТзОВ «Флектронікс», АТ «Українська залізниця», КНП  «Мукачівська центральна районна лікарня», Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради, ПАТ Мукачівський завод «Точприлад», УАП ТОВ «Фішер-Мукачево», ТОВ «Епіцентр і К», ТОВ «ПІКАРД Україна».

Основні чинники, які впливають на обсяг надходжень податку на доходи фізичних осіб:

  • зростання мінімальної заробітної плати з 1 січня 2022 року - у розмірі 6 500,0 грн. на місяць та встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки:– 2 893,0 грн.;
  •  збільшення рівня середньомісячної заробітної плати по Мукачівській міській територіальній громаді.

Протягом звітного періоду значне зменшення фонду оплати праці відбулося на наступних підприємствах та організаціях Мукачівської міської ТГ: ТОВ «ТРАНСОФТГРУПА», КНП «ЗТЦЕМД» ЗОР, ТОВ «СІЛЬПО – ФУД», ПРАТ «Закарпаттяобленерго», ТОВ «ТЕДІС Україна», ДП МУКАТЕКС ТОВ «ЛУГОТЕКС».



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux