Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Підбірка художніх творів до Міжнародного дня людей з інвалідністю
Міська рада, опубліковано 04 грудня 2020 року о 11:29

До Міжнародного дня людей з інвалідністю міська бібліотека підготувала підбірку художніх творів, де серед героїв є персонажі з інвалідністю або тяжкою хворобою. 

Для тих, хто читає сам (віком від 7 років)

  • «Авіа, пташиний диспетчер» Оксана Лущевська

Головний герой повісті Оксани Лущевської – голуб Авіа. У нього травмоване крило, тож літати, як раніше, він не може. Утім, голуб не ставить на собі хрест: Авіа планує перекваліфікуватися з пілота на пташиного диспетчера, щоб і далі працювати й не відчувати себе неповноцінним.

  • «Просто тому що» Ребекк Елліотт

Це одна з кращих книг про справжнє кохання. Вона дає відповідь на питання, чому люди люблять і хочуть, щоб їх любили. Зворушлива історія про хвору дівчинку, розказана її маленьким братиком, нікого не зможе залишити байдужим. Адже людині дарована унікальна здатність любити навколишній світ і інших людей. Любов рятує від страху, страждань і болю. Вона наповнює життя змістом і щастям. 

Для впевнених читачів (віком від 11 років)

  • «Загадковий нічний інцидент із собакою» Марк Геддон 

Головний герой – Крістофер Бун. Йому п'ятнадцять і в нього аутизм. Він знає математику і зовсім не знає людей. Не виносить дотиків, ненавидить жовтий і коричневий, і ніколи не заходить далі кінця своєї вулиці. Здається, нічого не може змусити його передумати. Окрім вбивства сусідського собаки. Хлопчик затіває розслідування і відправляється у подорож, яка скоро переверне його життя.

  • «Марта з вулиці святого Миколая» Дзвінки Матіяш 

У 13-річної Марти є старша подруга – Поліна. Жінка пересувається у візку й живе не на першому поверсі. Щоб вийти на вулицю, тобто виїхати, їй потрібна допомога. Проте у себе вдома Поліна практично не обмежена в русі, вона ганяє на візку так, як не всі зі здоровими ногами. Персонаж книжки – приклад того, як не вішати носа навіть тоді, коли, здається, є всі для цього підстави.

  • «Недоторка» Тетяни Корнієнко

Одинока дівчинка йде по тротуару. Під парасолькою. Сама-самісінька. Темненька така. І доріжка перед нею в потемку. І парасоля нічогенька — величезна. І на неї з неба сиплються квіти. Багато різних: ромашки, волошки, маки. Яскраві, красиві, живі. Сиплються, б’ються об чорну тканину і падають набік. Але квіти мають падати на голову, якщо вже хтось тебе ними обсипає, а не на парасольку! Як знайти силу відмовитися від своєї парасольки?

  • «Диво» Р. Дж. Палассіо 

Огуст Пулмен – розумний і дотепний десятирічний хлопчик, який через вроджене захворювання був змушений навчатися вдома. Він витримав понад 20 операцій і тепер його фізичний стан покращився. Лікарі кажуть, це – справжнє «диво» і тепер Оггі навіть може піти до школи. Але хлопець не в захваті від цієї ідеї, адже через синдром Трічера Коллінза його обличчя виглядає наче страшна маска, яку неможливо оминути увагою. Оггі мріє відчути себе «звичайною» дитиною, обожнює Геллоуін, за можливість надіти шолом і хоча б один день бути «як всі». Але розуміє, що все життя не вийде ховатись. 

  • «Рікі та дороги» Марк Ливин

Чотирнадцятилітній Матвій, хлопчик із синдромом Асперґера, втікає до лісу, щоб знайти себе. Прагнучи порозумітися з власним «я», він розповідає про свої почуття, сім’ю, світ, який водночас розбився на друзки, як тарілка. І про неймовірного друга — рудого собаку із чорною лапкою, купою історій і специфічним почуттям гумору. Розповідає про свої вподобання і тривоги. І про те, що рідні можуть помирати двічі…

Для майже дорослих читачів (віком від 15 років)

  • «140 децибелів тиші» Андрій Бачинський

В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також – вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха...

  • «Увесь цей світ» Нікола Юн

Меделін невиліковно хвора. Все життя вона провела в закритому будинку, спостерігаючи за світом через скло або екран комп'ютера, адже зовні що завгодно може її вбити, а єдині люди, з ким вона спілкується, це її мати та медсестра. Але все змінюється коли в будинок по сусідству переїздить нова сім'я. Так дівчина знайомиться з Олівером — веселим та винахідливим хлопцем, який хоче з нею подружитися.

  • «Ларс. LOL» Ібен Акерлі

Аманда нетерпляче чекає нового навчального року. Може, тепер їй нарешті вдасться розлюбити Адама, який, здається, зовсім не звертає на неї уваги. А ще цього року її клас має опікуватися першокласниками. Та Аманда не знає, що її підопічним натомість стане новий однокласник Ларс із синдромом Дауна. Перед дівчиною непросте завдання: вона не тільки має знайти спільну мову з Ларсом, який може стати їй веселим та вірним другом, а й захистити його від можливих цькувань...


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux