Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності
ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області, опубліковано 28 квітня 2022 року о 10:54

Картопля – одна з основних сільськогосподарських культур, що вирощуються в області. Вона є цінним продуктом харчування, сировиною для промисловості і добрим кормом для худоби. Слід зазначити, що зараз площа посівів картоплі у сільськогосподарських підприємствах дуже незначна, більшість урожаю картоплі вирощується у приватному секторі. А це часто-густо супроводжується дуже низькою віддачею картопляного поля, потенціал культури використовується дуже слабо. Завдання всіх картоплярів області полягає у підвищенні врожайності та покращенні якості вирощеної продукції. У вирішені цих завдань значна роль відводиться боротьбі з шкідниками та хворобами, яка включає комплекс організаційно-господарських, агротехнічних, хімічних, біологічних та інших заходів. 

В першу чергу, при вирощуванні картоплі, необхідно дотримуватися сівозміни (для запобігання нагромадження в ґрунті  збудників різних хвороб та шкідників). Кращими попередниками для картоплі є озимі зернові, зернобобові, ці культури не мають спільних з картоплею хвороб, що значно зменшує нагромадження інфекції в ґрунті. Не менш важливими факторами є внесення збалансованих доз мінеральних та органічних добрив, а також застосування  системи обробітку ґрунту, яка повинна сприяти забезпеченню розпушеності, доброї аерації, достатньої вологості орного шару та знищенню бур’янів, що в свою чергу підвищить стійкість рослин до хвороб та шкідників. 

Джерелом інфекції хвороб, якими уражується картопля під час вегетації, часто є хворі бульби, тому боротьба за врожай повинна розпочатися з підготовки насіннєвого матеріалу, а саме – перебирання картоплі з вибраковуванням уражених і пошкоджених бульб. Добре проявляються ознаки хвороб за попереднього пророщування бульб. 

Передпосівна обробка бульб протруйниками значно полегшує захист картоплі від шкідників (в першу чергу ґрунтових) та хвороб під час вегетації. Протруєння, перш за все захищає картоплю від колорадського жука,  а також від пошкодження ґрунтовими шкідниками (дротяники, личинки хрущів), боротьба з якими під час вегетації значно утруднена. Особливу увагу слід приділити при посадці картоплі після багаторічних трав, де чисельність ґрунтових шкідників може бути високою. Комплексні протруйники захищають картоплю також від хвороб (ризоктоніоз, парша, альтернаріоз). Протруюють бульби за 1-3 дні до садіння або з садінням. Для роздрібного продажу населенню для обробки бульб перед посадкою дозволене використання препаратів: актара, антіжук-Гідро, армада, Ін Сет, корунд, магнум Дуо, матадор Макс, нупрід, табу, тирана, тексіо Велум у рекомендованих нормах, що вказані на упаковках.

При виборі протруйника важливо враховувати строки збирання картоплі. Для ранніх сортів вибирають тільки засоби з періодом захисної дії до 30 днів.

При роботі з пестицидами слід дотримуватись правил техніки безпеки, користуватись засобами індивідуального захисту.

Правильна і своєчасна предпосадкова обробка бульб - запорука отримання раннього і доброго врожаю.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux