Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Пропозиції щодо спрощеного порядку набуття прав на земельні ділянки під час дії воєнного стану
Управління міського господарства, опубліковано 06 квітня 2022 року о 19:42

Для можливості набуття права на земельні ділянки для розміщення об’єктів бізнесу та багатоквартирних житлових будинків для вимушених переселенців необхідно внести зміни у Земельний кодекс України, а саме:

Перехідні положення Земельного кодексу України доповнити пунктом 25 такого змісту:

25) На час дії воєнного стану в Україні:

а) вимоги частини першої статті 134 Земельного кодексу України у частині набуття окремими лотами на конкурентних засадах (на земельних торгах) права на земельні ділянки державної чи комунальної власності не поширюються на випадки набуття права на земельні ділянки фізичними особами-підприємцями та юридичними особами для будівництва багатоквартирних житлових будинків для вимушених переселенців із зони бойових дій, розміщення об’єктів евакуйованого виробництва та бізнесу необхідного для забезпечення економічної стабільності держави.

б) від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва звільняються фізичні особи-підприємці та юридичні особи у разі використання земельних ділянок для будівництва багатоквартирних житлових будинків для вимушених переселенців із зони бойових дій, розміщення об’єктів евакуйованого виробництва та бізнесу необхідного для забезпечення економічної стабільності держави.

в) надання земельних ділянок, у тому числі із зміною цільового призначення можливе за наявності генерального плану або детального плану території. 

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» доповнити розділом VI  Перехідні положення такого змісту

1) Встановити, що з метою будівництва багатоквартирних житлових будинків для вимушених переселенців із зони бойових дій, розміщення об’єктів евакуйованого виробництва та бізнесу необхідного для забезпечення економічної стабільності держави на час дії воєнного стану в Україні:

а) розроблення детального плану території для цих потреб може здійснюється за відсутності комплексного плану просторового розвитку території або генерального плану населеного пункту.

б) детальний план території для зазначених потреб не підлягає стратегічній екологічній оцінці та громадському обговоренню.

в) строк розгляду і затвердження детального плану території органом місцевого самоврядування не повинен перевищувати 10 днів з дня його подання.

Разом з тим, наразі Державний земельний кадастр та Державний реєстр речових прав на нерухоме майно не працюють , у зв’язку із цим, можливість формування земельної ділянки чи внесення інформації про зміну її цільового призначення та відповідно реєстрація прав на таку земельну ділянку відповідно до вимог законодавства, яке діє на даний час, наразі є неможливими.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux