Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Шановні учасники бойових дій!
Управління соціального захисту населення, опубліковано 01 вересня 2021 року о 17:11

До вашої уваги публікуємо важливу інформацію з приводу виплати до 5 травня донарахованих сум за рішенням судів. Інформуємо, що управління соціального захисту населення Мукачівської міської ради добровільно, в межах своєї компетенції, виконує усі рішення судів, які приймаються на користь учасників бойових дій, а саме: 

  1. Здійснюємо перерахунок розміру виплати і надсилаємо відповідну довідку УБД.
  2. Надсилаємо УБД листа з роз'ясненням процедури внесення змін до паспорту програми (КПК 2501150 Щомісячна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною), головним розпорядником коштів за якою є Міністерство соціальної політики України.
  3. Надсилаємо до Міністерства соціальної політики запит про внесення змін до паспорту програми (КПК 2501150 Щомісячна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною), що дозволить провести донараховану виплату.

Наразі, ми подали до Міністерства соціальної політики України 15 запитів про виконання рішення судів у частині виплати донарахованих сум (усі справи, по яких є позитивні рішення судів).

Зважаючи на ситуацію, що склалася з виконаннями рішень судів у частині виплати збільшеного розміру допомоги до 5 травня, (відповідачі в судах - управління, які не є головними розпорядниками даних коштів і не встановлюють розмір виплати), 26 серпня 2021 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова № 902, якою затвердили Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення виконання рішень суду у 2021 році. 

Пропонуємо вам ознайомитися з текстом.

Принагідно, повідомляємо, що, відповідно до зразкового рішення Верховного Суду України від 29.09.2020 у справі №440/2722/20, держава повинна виплачувати відповідну грошову допомогу в розмірах, встановлених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а саме від 5 до 10 мінімальних розмірів пенсії за віком, залежно від статусу особи. На сьогодні грошова допомога виплачується на рівні, встановленому Урядовою постановою №112, в обсязі значно меншому, ніж встановлено законом. Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 27.02.2020 № 3-р/2020, виплати грошової допомоги на рівні, встановленому Урядовою постановою №112 не відповідають Конституції України (є неконституційним).

Відповідно до Постанови №112 органи місцевого самоврядування лише перераховують ветеранам війни кошти, які їм розподілили Мінсоцполітики та облдержадміністрації. Відповідно до законів, Мінсоцполітики організовує виплату разової грошової допомоги до 5 травня та є головним розпорядником коштів бюджетної програми 2501150, у якій передбачена вищезазначена допомога. 

Порушення законодавства, а саме виплата допомоги у меншій сумі, ніж визначено законом, здійснюється у зв'язку з дією та бездіяльністю органів державної влади, а не органів місцевого самоврядування. Водночас, саме органи місцевого самоврядування виступають відповідачами в судах за позовами ветеранів війни як органи, уповноважені здійснювати виплату грошової допомоги до 5 травня. 

Судова практика показує, що органи місцевого самоврядування програють судові спори. Окрім необхідності виплатити недоплачену суму грошової допомоги з державного бюджету, рішення суду також призводить до виплат за рахунок коштів місцевого бюджету за кожну справу:

  • виконавчого збору в розмірі 24 000 грн;
  • витрат виконавчого провадження в розмірі приблизно 200 грн;
  • витрат на правничу допомогу в розмірі приблизно 2 000 грн;
  • судового збору, зокрема, за подачу апеляційних та касаційних скарг.

Тобто вартість однієї такої справи, у зв'язку з бездіяльністю зі сторони держави, для органів місцевого самоврядування становить не менше 26 тис. гривень. 

Зауважуємо, що у 2020 році управління соціального захисту населення виплатило встановлений розмір допомоги до 5 травня 2 868 особам. Зважаючи на це, очікуваний збиток для бюджету Мукачівської міської територіальної громади становитиме 74 568 000, 00 грн.

Наголошуємо, що зазначені витрати повинні фінансуватись за рахунок коштів державного бюджету, оскільки відповідно до статті 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux