Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА) – це часткова або повна обструкція стовбура чи гілок легеневої артерії тромботичними масами
Міська рада, опубліковано 06 липня 2022 року о 15:09

ТЕЛА не є самостійною хворобою і найчастіше є ускладненням різних хвороб, особливо мар венозного тромбозу (тромбів в венах ноги) травм або оперативних втручань. Вона трапляється досить часто. Так до речі в США за рік від даної хвороби помирає більше пацієнтів ніж від усіх ДТП разом взятих плюс раку молочної залози та СНІДу за той самий проміжок часу.

Провідний фактор у розвитку гемодинамічних порушень при ТЕЛА – механічна обструкція легенево-артеріального русла. Тромб, який відокремився від місця утворення, переноситься з плином крові в мале коло кровообігу, частково руйнується.  Через це неможливий нормальний газообмін крові в легенях. Тому найчастіше розвивається множинна непрохідність гілок легеневої артерії різного калібру, часто двобічна та рецидивуюча, яка може призвести до розвитку хронічної легеневої гіпертензії, або рідше виникає масивна ТЕ головних гілок чи стовбура легеневої артерії, яка супроводжується гострим розвитком тяжкої тромбоемболії та часто раптовою серцевою смертю.

У більшості пацієнтів підозри щодо ТЕЛА виникають за наявності задишки, болю у грудях, передсинкопального чи синкопального стану та/або кровохаркання, плеврального болю, рідше при наявності таких симптомів – жар, непритомність, біль в одній нижній кінцівці, ознаки ТГВ (припухлість однієї кінцівки).

Для діагностики захворювання використовують такі методи дослідження: тест на D-димери, комп’ютерна томографічна ангіографія легень, ангіографія легень, ехокардіографія, ЕКГ, РГ органів грудної клітки, УЗД глибоких вен нижніх кінцівок, перфузійна сцинтиграфія легень тощо.

У пацієнтів високого ризику з ТЕЛА, яка супроводжується кардіогенним шоком і/або артеріальною гіпотензією, показана тромболітична терапія. Найбільші переваги від тромболізису отримують пацієнти, яким реперфузія була проведена в перші 48 год від початку ТЕЛА, проте тромболітична терапія може бути успішною й у тих пацієнтів, в яких перші симптоми ТЕЛА з’явилися 6-14 днів тому. 

У відділення судинної хірургії було госпіталізовано пацієнта С. з венозним тромбозом підколінної вени та масивною емболією легеневої артерії (тиск на легеневій артерії був в 3 рази вищий від норми). На жаль, до нас він потрапив в досить пізній час, після початку хвороби на 4-ий день. Враховуючи важкий стан, відразу було прийнято рішення про проведення тромболізису особливим препаратом Актилізе. 

Тромболізис було виконано під керівництвом завідувача судинної хірургії  (Гардубей Є.Ю.) та завідувача ВАІТ (Галагола А.А.). Після чого стан хворого покращився як суб'єктивно, так і за даними ультразвукового дослідження серця.  Лікування ще триватиме на амбулаторному етапі під контролем лікаря до 3 міс. До речі, препарат коштує близько 30 тис гривень, але для пацієнтів лікарні він безкоштовний.

м. Мукачево, вул. Грушевського, 29 (Діагностичний центр лікарні)

вул. А. Новака (колишня Пирогова), 8-13 (стаціонарні відділення)

callcentr:

  • 0678252225
  • 0958252225

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux