Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
У Мукачеві лікарі провели ендоваскулярну тромбектомію судин мозку - операцію, що рятує пацієнтів з інсультом
Міська рада, опубліковано 03 жовтня 2022 року о 10:40

Саме таку операцію разом з тромболізисом вперше у Закарпатській області було зроблено пацієнтці у Лікарні святого Мартина. Пацієнтка мала великий інсульт із тромбозу середньої мозкової артерії, що призвело до повного паралічу руки, ноги та порушення мови. На сьогодні пацієнтка вже ходить сама, рухає рукою, сама себе обслуговує, триває процес реабілітації з метою усунення незначних порушень мови.

Операцію провели: завідувач кардіологічного відділення Богдан Мацюк та завідувач відділення судинної хірургії, к.мед.н. Євген Гардубей. Лікуючий лікар, завідувач неврологічного відділення Віталій Луц. Успішно проведена операція - це велика командна робота, де результат залежить від кожного: від відділення невідкладних станів, невролога, який оцінює стан пацієнта, радіолога, що проводить КТ діагностику, ендоваскулярних хірургів, медичних сестер, що наглядають за пацієнтом, реабілітаційного відділення. 

Такі методики є дороговартісними (близько 150 тис. грн), проте для пацієнтів Лікарні святого Мартина операція є абсолютно безкоштовна.

Ішемічний інсульт - це гостре порушення мозкового кровотоку  через закупорку (тромбоз) артерії.

Зараз ефективне лікування інсульту передбачає відновлення кровотоку в закритій судині. Цього результату можна досягнути двома способами. 

  • Перший - це введення спеціального препарату (тромболітика), що розчиняє тромб. Проте важливо врахувати, що цей препарат необхідно ввести в найближчий час після появи симптомів, максимум до 4,5 годин (цей час називають терапевтичним вікном). Якщо вести тромболітик пізніше, то це вже не тільки не допоможе пацієнту, а навпаки може погіршити ситуацію.  Другий аспект, що цей препарат може відкрити (розчинити тромб)  в  невеликій судині у мозку, проте у крупній судині шансів розчинити тромб мало. 
  • Другий більш сучасний метод відкриття судини в мозку при інсульті - це ендоваскулярна тромбектомія. Цей метод дозволяє під рентген контролем в операційній (через прокол в нозі чи руці) зайти спеціальним інструментом (катетером товщиною всього 2-3 мм) до судин головного мозку до тромбу та видалити його або відсмоктавши (аспірація) або спеціальним металевим пристроєм стент-ретривером (металева корзинка) захопити тромб та видалити і відповідно відновити кровотік. Тромбектомію можна застосовувати на більш пізніх стадіях розвитку симптомів інсульту (до 6-12 годин від початку інсульту, інколи  і до 16 год).  У такому випадку саме з великих судин є можливість забрати тромб і терапевтичне вікно для таких пацієнтів збільшується. 

Для того, щоб застосувати цей метод необхідно правильно оцінити стан пацієнта по відповідних спеціальних критеріях. Насамперед зробити КТ діагностику з контрастом, що дає можливість побачити саме закупорену судину, місце тромбозу, оцінити стан ішемії, щоб не нашкодити пацієнту і визначити правильну тактику лікування. До речі, часто у лікувальній практиці використовується поєднання двох методик. Спочатку роблять тромболізис, а потім/або паралельно операцію – тромбектомію. 

м. Мукачево, вул.Грушевського, 29 (Діагностичний центр лікарні)

вул.А. Новака (колишня Пирогова), 8-13 (стаціонарні відділення)

call centre:

  • 0678252225
  • 0958252225

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux