Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
У відділенні судинної хірургії лікарні виконується широкий спектр лікування атеросклерозу судин нижніх кінцівок з використанням сучасних методик та підходів
Міська рада, опубліковано 17 червня 2022 року о 10:37

Атеросклероз – це хронічне захворювання кровоносних судин, при якому на внутрішній стінці артерій відкладається холестерин та інші ліпіди у вигляді атеросклеротичних бляшок, що звужують або повністю закривають просвіт судини. Подібні бляшки можуть утворюватися і в артеріях ніг (стегнових, підколінних і гомілкових артеріях), звужуючи і / або закупорюючи їх. На частку облітерувальних захворювань периферичних артерій нижніх кінцівок припадає до 25 % у структурі  серцево-судинної  патології.  На  це  захворювання страждає близько 3 % населення. 

До симптомів, які проявляються при захворюванні є: сильний біль та оніміння в кінцівці; рани на пальцях або гомілках, що не загоюються; лущення шкіри, тріщини на шкірі. Кров по артеріях нижньої кінцівки, які значно вражені атеросклерозом, практично не поступає до нижньої кінцівки, що надалі приводить до гангрени.

Хірургічне лікування показане при значному зниженні якості життя через атеросклеротичні ураження. Полягає у видаленні атеросклеротичної бляшки, що закриває просвіт артерії або створенні обхідного шляху (шунтування). План обстеження перед оперативним лікуванням передбачає: огляд судинним хірургом, ультразвукове обстеження артерій нижніх кінцівок, рентгеноконтрастну ангіографію, біохімічний аналіз крові та при необхідності додаткові методи обстеження.

Стегново-підколінне шунтування – хірургічна операція, спрямована на відновлення кровотоку на рівні стегна шляхом створення обхідного шляху зі штучної судини або з використанням власної підшкірної вени. 

Дана оперативна техніка передбачає створення обхідного шляху закупореної артерії за допомогою іншої кровоносної судини (венозного трансплантата). Зазвичай з цією метою використовують ділянку великої підшкірної вени. Один кінець трансплантата пришивають над місцем закупорки артерії, другий – під блокадою, а кровотік направляють за трансплантатом, оминаючи закупорену ділянку.

У відділенні судинної хірургії лікарні виконується весь спектр лікування атеросклерозу судин нижніх кінцівок з використанням сучасних методик та підходів, крім шунтування є ще ендоваскулярні методики відкриття артерії (без розрізів та швів) - балонна ангіопластика та стентування, показанні при невеликих до 15 см ділянках оклюзії.

На фото: завідувач відділення судинної хірургії Гардубей Є.Ю., лікар-хірург судинний Маркуш І. К. (стегново-підколінне аутовенозне шунтування)

м. Мукачево, вул. Грушевського, 29 (Діагностичний центр лікарні)

вул. А. Новака (колишня Пирогова), 8-13 (стаціонарні відділення)

callcentr:

  • 0678252225
  • 0958252225.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux