Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Увага! 22 квітня відбудеться засідання комісії з присудження Мукачівської міської премії ім. О. Духновича у 2021 році
Міська рада, опубліковано 22 квітня 2021 року о 15:46

У четвер, 22 квітня, о 15.00 год. у конференц-залі Палацу культури і мистецтв відбудеться останнє підсумкове засідання комісії по присудженню Мукачівської міської премії ім. О. Духновича, під час якого буде проведено таємне голосування щодо визначення переможців у відповідних номінаціях. 

Відповідно до Положення про премію засідання проводитиметься у режимі онлайн-трансляції. 

Претенденти на здобуття Мукачівської міської премії ім. О. Духновича 2021 року:

Номінація «Художня література»

  • Віталій Симонян (Горват), поет, письменник. 

На Мукачівську міську премію ім. О.Духновича номіновано книгу «Філософія жіночої краси» (Мукачево, Карпатська вежа, 2016). Основна ідея написання книги – донести глибинну істину людських почуттів. На першому плані завжди стоїть жіноча постать, адже хто, як не жінка, зуміла надати намисто фарб у цей дивовижний світ, який нам подарував Всевишній. Слово «філософія» - глибинне…втім, як і поняття жіночої краси, її ідеалу. Автор спробував донести глядачеві свою філософію, поділитися своїм світом та поглядами на людські стосунки, моральні та естетичні людські цінності, які далеко не кожен вміє реалізовувати в своєму житті.

  • Маргарита Меденці, письменниця, авторка поетичних та прозових збірок для дітей, журналістка.

На Мукачівську міську премію ім. О.Духновича номіновано збірку казок та історій для дітей середнього шкільного віку «Усміхнений будинок» (2018, видавництво «Патент») та збірку віршів для дошкільнят і учнів молодших класів «Мудрий зайчик» (2019, видавництво «Карпати»). На сторінках книжок магією слова авторка вміло розкриває усю красу природи та її жителів, вишуканою римою, влучними метафорами і жвавими образами формує знання дітей про навколишній світ. Книжки не залишать байдужим читача — ні на сюжетному, ні на художньому, ані на морально-етичному рівнях.

Номінація «Літературознавство та публіцистика»

  • Олексій Фазекош, журналіст, адвокат, голова Ради адвокатів Закарпатської області, президент Асоціації захисту прав правників України, кандидат юридичних наук. 

На Мукачівську міську премію ім. О. Духновича номіновано публіцистичний відеопроєкт «Погляд Фазекоша» (2020 рік). На початку 2020 року Олексій Фазекош, як журналіст, політик, правник, став засновником відеопроєкту «Погляд Фазекоша» на ютуб-каналі. Разом із своєю командою зняв 33 відеопередачі, в яких взяли участь відомі особистості в галузі культури, медицини, політики, туризму. 

Номінація «Педагогічна діяльність»

  • Володимир Волонтир, композитор, диригент, заслужений діяч мистецтв України, директор Мукачівської хорової школи хлопчиків та юнаків, викладач-методист, художній керівник і диригент хору хлопчиків та юнаків, член Національної спілки композиторів України та - Оксана Волонтир, викладач-методист Мукачівської хорової школи, хормейстер хору хлопчиків та юнаків, керівник молодшого хору хлопчиків

На Мукачівську міську премію ім. О.Духновича номіновано - навчальний посібник-практикум «Співає дитячий хор» (Ужгород, видавництво Карпати, 2016). Посібник узагальнює досвід багаторічної, високопрофесійної педагогічної діяльності авторів - засновників і організаторів Мукачівської хорової школи хлопчиків та юнаків, яка вже давно відома в Україні та за її межами. У книзі викладені основні принципи авторської методики роботи з хором, вокально-інтонаційні вправи, систематизований репертуар, значна частина якого хорові твори і пісні В.Волонтира, які є запорукою правильної вокально-хорової роботи в дитячому хорі, комплексного музичного виховання учнів і формування професійної майстерності дитячого хору.

Номінація «Музично-виконавське мистецтво»

  • Фольклорний народний колектив «Русна́ки» комунального закладу «Палац культури і мистецтв» Мукачівської міської ради (керівник Михайло Піров).

На Мукачівську міську премію ім.О.Духновича номіновано Онлайн-концерт «SILVERLAND FOLK» (2020 рік). Концертна програма відомого закарпатського гурту відбулася 2 жовтня 2020 року в рамках проєкту Палацу культури і мистецтв «ONLINE TIME». До програми увійшли 17 вокально-інструментальних композицій. Більшість творів концертної програми – це безцінні скарби закарпатського пісенного фольклору. 

  • Рудольф Білак, в.о. директора комунального закладу «Палац культури і мистецтв» Мукачівської міської ради, організатор творчої групи проєкту - Музичний проєкт «ONLINE TIME» 

На Мукачівську міську премію ім.О.Духновича номіновано Музичний проєкт «ONLINE TIME» (2020 р.). Проєкт створений колективом Палацу культури і мистецтв Мукачівської міської ради з метою популяризації музичного мистецтва краю в умовах карантину. Цей проєкт є уособленням великої праці людей-професіоналів. Проєкт має в своїй доробці вже 15 концертних програм різного плану та жанру. Всі концерти транслювалися в Інтернет-мережі на офіційних сторінках Палацу (каналYouTube, соціальні мережі Фейсбук та Інстаграм), тому кожен глядач міг насолоджуватись прекрасним виконанням музичних творів сидячи з сім’єю в теплих домівках.

  • Михайло Станкович, самодіяльний композитор, автор-виконавець, відеоблогер. 

На Мукачівську міську премію ім. О.Духновича номіновано авторські роботи, оприлюднені на ютуб каналі «Мішо Станкович» та «Volodymyr Park» (2013-2020). Тексти пісень відзначаються своєю оригінальністю, у них дуже вміло вплетено елементи карпаторусинського етносу та мови. Автор врахував у текстах пісень ритми та мелодію русинського, угорського, румунського та словацького етносу. За останні п'ять років в ютубпроекті «Міша Станкович» викладено понад 10 авторських музичних відеокліпів. 

Номінація «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво»

  • Олександр Андялошій, художник-графік, заслужений архітектор України, член Закарпатської організації Національної спілки художників України, лауреат обласної премії в галузі образотворчого мистецтва ім. Й. Бокшая та А. Ерделі 

На Мукачівську міську премію ім. О.Духновича номіновано творчі роботи із серії «PRO URBE», створені протягом 2017-2020 років, у яких засобами графіки розкрито архітектурну харизму міста Мукачева. Графічні твори із серії «PRO URBE» – це своєрідний путівник-візитівка міста. 

  • Тиберій Йонаш, художник, педагог, голова громадської організації «Ром-Арт» 

На Мукачівську міську премію ім. О.Духновича номіновано живописний твір «Дівчина з квітами» (полотно, олія, 50х70, 2020 рік). У ліричній фігуративно-живописній композиції автор використовує чіткі контрасти кольорів, тону, фактур у поєднанні з делікатними нюансами барв, фактур. Ліричний настрій та романтика – це головні чинники, якими можна описати враження від твору і його дух.

Номінація «Театральне мистецтво»

  • Сірануш Матл, провідна актриса Мукачівського драматичного театру 

На Мукачівську міську премію ім. О.Духновича номіновано – Роль Оповідачки у монодрамі «Свято солодкої лободи» Лесі Степовички (2020 р.). Робота присвячена пам'яті жертв голодомору в Україні. Оповідачка – Сірануш Матл, провідна актриса Мукачівського драматичного театру, органічно проживає разом з героїнею цей складний, руйнівний, болючий період життя, який назавжди, на всі покоління не зруйнував, а додав всім нам сил боротися і йти далі попри все.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux