Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Ювілейна виставка відомого закарпатського художника і мистецтвознавця Аттіла Коприви «Квінтесенція» експонуватиметься у Мукачеві
Управління освіти, культури, молоді та спорту, опубліковано 20 липня 2021 року о 16:56

22 липня у картинній галереї Угорського дому ім. М.Мункачі відбудеться урочисте відкриття ювілейної виставки живопису відомого закарпатського художника і мистецтвознавця Аттіла Коприви «Квінтесенція».

Початок о 18.00 год.

Довідково

Аттіла Коприва – яскравий представник крайової школи живопису, в роботах якого відчувається мультикультурний закарпатський колорит та відлуння народних традицій. Живопис митця відкритий, багатий кольоровою гамою, експресивний, цікавий сюжетами і композиційними рішеннями, а вміння автора підсвітити окремі деталі одним влучним мазком, надають його творам особливої виразності.

Народився художник 1 липня 1971 року в м. Мукачеві. Аттіла по-справжньому відчув жагу до малювання, будучи в середніх класах школи, коли з’явилась нагода побути наодинці з улюбленим заняттям. Згодом відвідував Мукачівську художню школу. У родині художників не було, але юнак завжди знаходив підтримку батьків у творчості й навчанні. 

Далі було Ужгородське училище прикладного та декоративного мистецтва, відділення художньої кераміки, яке закінчив у 1991 році. Його викладачами були: Е. Медвецька, А. Медвецька, П. Балла, А. Ковач. А потім – Львівська академія мистецтв, відділ художнього скла, де майстерності його навчали С. Коропчак, Г. Басюк, М. Ілку, О. Звір, Р. Петрук. Едіта Медвецька в Ужгороді та Роман Петрук у Львові особливо творчо надихали майбутнього художника. 

Після отримання вищої освіти, у 1997 році, став працювати асистентом у Мукачівському технологічному інституті. Вже через два роки він – старший викладач на кафедрі технології та конструювання швейних виробів, а ще через чотири – доцент. 

У 1999 році при інституті митцем була заснована Школа моделювання та дизайну одягу. Студенти активно демонстрували свої колекції на конкурсах, тому потребували ґрунтовних знань з рисунку, графіки, композиції, яких їм бракувало. В результаті креативна молодь виборювала призові місця на міжнародних конкурсах «Хейл Боп» (Львів), «Смірнов» (Київ), «Адмиралтейская игла» (Санкт Петербург) та інших. У ті роки зусиллями викладачів кафедри був заснований міжнародний конкурс для молодих дизайнерів «Новий колорит».

З 2000 року, будучи аспірантом Львівської національної академії мистецтв, Аттіла Коприва працював над темою майбутньої дисертації, якою стала угорська вишивка Закарпаття. Дослідження та поїздки на творчі пленери допомагали митцю зрозуміти та розкрити філософію народної мудрості бойків, лемків, гуцулів, долинян, угорців, румун, ромів та інших етносів, що мешкають на Закарпатті, наблизитися тактильно до народних виробів. Своїх студентів він теж запалював етнодизайном. Коли вже назбиралося понад 10 комплектів народних костюмів Закарпаття, у художника зародилася ідея створення Музею прикладного мистецтва Закарпаття, яка була щиро підтримана колегами та керівництвом інституту й утілена в життя. Музей було відкрито у 2004 році. Він функціонує й сьогодні.

У 2005 році Аттіла Коприва очолює кафедру живопису Закарпатського художнього інституту (м. Ужгород). У тому ж році став кандидатом мистецтвознавства за спеціальністю «Декоративне і прикладне мистецтво». У 2006 році митець приєднався до Національної спілки художників України, а з 2007 року став членом Угорської академії наук. Вже з 2008 року – завідувач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. 

Свої наукові праці автор публікує в спеціалізованих мистецьких виданнях України та Угорщини. В останні роки багато працював разом із Золтаном Мичкою, який був не тільки фаховим живописцем – а й великим авторитетом, ерудованим, чуйним та грамотним наставником для багатьох митців. Віддаючи шану митцю, як своєрідний реквієм, автор написав статті «Живописну рапсодію Золтана Мички» та «Велич душі». 

Аттіла Коприва входить до складу Товариства угорських митців образотворчого та прикладного мистецтва Закарпаття імені Імре Ревеса, що існує вже понад 25 років, а на своєму рахунку має безліч виставок та артрезиденцій обласного й міжнародного рівнів. У 2007 році разом із однодумцями художник заснував товариство карпатської культури та мистецтв в м. Ніредьгаза (Угорщина), основною метою якого є популяризація в Угорщині мистецтва не тільки закарпатських угорців, але й інших етносів Закарпаття.

Митець – лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі (2017), яку отримав у жанрі «Мистецтвознавча праця» в складі колективу авторів за серію наукових статей, серед яких і його – «Художники Закарпаття у Нодьбані. Хроніка та персоналії». У 2019 році став лауреатом Мукачівської міської премії ім. Олександра Духновича у номінації «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво».

Автор – постійний учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок та мистецьких проєктів.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux