Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Звіт роботи юридичного відділу за період з 01.01.2020 р. по 30.06.2020 р.
опубліковано 09 липня 2020 року о 11:45

Відповідно до Положення про юридичний відділ Мукачівської міської ради у новій редакції основними завданнями та функціями відділу за звітний період були:

  • Правове забезпечення діяльності Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови та виконавчого комітету Мукачівської міської ради по реалізації їх повноважень.
  • Аналітичне та інформаційно-довідкове забезпечення діяльності Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови та виконавчого комітету Мукачівської міської ради.
  • Захист законних прав та інтересів Мукачівської міської об’єднаної територіальної громади, Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови та виконавчого комітету Мукачівської міської ради.
  • Забезпечення взаємодії Мукачівської міської ради, Мукачівського міського голови та виконавчого комітету Мукачівської міської ради з правоохоронними органами.
  • Сприяння підвищення правового рівня посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів Мукачівської міської ради.

За вказаний період юридичним відділом Мукачівської міської ради було проведено наступну роботу.

І. Претензійно-позовна робота

Так, у період з 01.01.2020 року по 30.06.2020 року юридичним відділом  Мукачівської міської ради здійснювалось представництво інтересів Мукачівського міського голови, Мукачівської міської ради та її виконавчих органів у 106 судових справах, що розглядались у рамках цивільного, адміністративного, господарського та кримінального судочинства.

Вказані вище справи, виходячи з предмету позову, поділяються на наступні категорії:

  • житлові спори(в т.ч. усунення перешкод в користуванні майном; укладення договорів житлового найму тощо), що розглядались в порядку цивільного судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 15 позовних матеріалів з вказаної категорії;
  • земельні спори(в т.ч. усунення перешкод у користуванні земельними ділянками; припинення права користування та права власності на земельні ділянки тощо), що розглядались в порядку цивільного та господарського судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 16 позовних матеріалів;
  • майнові спори(в т.ч. стягнення заборгованості за користування майном комунальної власності; повернення майна комунальної власності внаслідок його безпідставного використання; визнання права власності, надання додаткового терміну для прийняття спадщини тощо), що розглядались в порядку цивільного та господарського судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебували 46 позовних заяв;
  • трудові спори(в т.ч. поновлення на посадах у позашкільних закладах міста тощо), що розглядались у порядку цивільного та адміністративного судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 4 позовних заяви;
  • оскарження постанов адміністративної комісії виконавчого комітету Мукачівської міської ради, що розглядались у порядку адміністративного судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах відсутні провадження по даній категорії справ;
  • адміністративні спори(в т.ч. скасування розпоряджень голови Закарпатської ОДА; компенсація за фінансування закладів ПТО за рахунок міського бюджету; скасування рішень Мукачівської міської ради та її виконавчого органу тощо). Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 16 позовних заяв з вказаної категорії;
  • спори про захист честі, гідності та ділової репутації. Так, від імені Мукачівського міського голови до Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області було подано 1 позов про захист честі, гідності та ділової репутації з приводу репортажу на ТРК «М-Студіо». Справа перебуває на розгляді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду;
  • 2 цивільні позови, що заявлені в межах розгляду кримінальних справ за обвинуваченням Колядіна Є.А. та Форкош В.Г.
  • справи окремого провадження (встановлення юридичного факту), що розглядаються в порядку цивільного судочинства. Всього за вказаний період на розгляді в судах перебувало 6 заяв з вказаної категорії.

            Серед їх загальної кількості слід відмітити і наступні, актуальні для територіальної громади міста Мукачева справи, зокрема:

1) Позов Мукачівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Мукачівської міської ради до ТОВ «Хімстар» про стягнення суми 2 107 620,8 грн. у відшкодування збитків, завданих використанням земель без правовстановлюючих документів. Справа перебуває на розгляді у  господарському суді Закарпатської області.

2) Позов Білащинець О.Я. до Мукачівської міської ради, виконавчого комітету Мукачівської міської ради, Мукачівської центральної районної лікарні, Відділу охорони здоров’я виконавчого комітету Мукачівської міської ради про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу. Згідно рішенням Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 29.08.2019 року у задоволенні позову відмовлено повністю. Постановою Закарпатського апеляційного суду від 18.12.2019 року апеляційну скаргу Білащинець О.Я. залишено без задоволення, рішення суду першої інстанції – без змін. Позивач оскаржила рішення судів попередніх інстанцій в касаційному порядку. Відкрито касаційне провадження.

3) Позов прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі Західного офісу Держаудитслужби та Міністерства торгівлі та економічного розвитку до Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради, ТОВ «Реглес – С.І.С.». Предметом судового розгляду була вимога позивачів щодо визнання недійсним рішення тендерного комітету Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради, прийнятого за результатами відкритих торгів із закупівлі робіт по об`єкту будівництва Будівництво системи водопостачання та каналізації по вул. Підгородська, Поневача Юлія, Загоскіна у м. Мукачево на суму 11569799,20 грн. (номер процедури закупівель UA-2018-09-05-002251-а), оформленого протоколом розгляду тендерної пропозиції № 63 від 25.09.2018, та про визнання недійсним договору № 8-Р від 11.10.18, укладеного відповідачами за результатами відкритих торгів із закупівлі робіт по зазначеному об`єкту. За результатами розгляду, господарським судом Закарпатської області, 29.05.2019, було ухвалено рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі, яке в наступному, 25.09.2019 року, було скасовано Постановою Західного апеляційного господарського суду. Постанова апеляційного суду набрала законної сили в день її проголошення, однак оскаржена позивачами до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

4) Позов Мельник Павла Петровича до Мукачівської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення про визнання протиправним та скасування рішення 10 сесії мукачівської міської ради 7-го скликання № 154 від 31.03.2016 року « Про затвердження території міста Мукачево». Справа перебуває на розгляді у Закарпатському окружному адміністративному суді.

ІІ. Розгляд заяв, звернень, скарг, що подавались суб’єктами звернення, у порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян»

За вказаний період юридичним відділом Мукачівської міської ради опрацьовано 6 звернень. Крім того, посадовими особами відділу, щоденно (у робочий час) надаються усні консультації громадянам з приводу роз’яснення норм діючого законодавства у тих чи інших сферах їхнього застосування. Також, варто зазначити і те, що начальник відділу бере участь у прийомі громадян керівництвом міста.

ІІІ. Розгляд запитів на публічну інформацію, що були подані запитувачами в порядку, визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації»

За вказаний період юридичним відділом спільно з відділами та управліннями виконавчого комітету Мукачівської міської ради опрацьовано 109 запитів на публічну інформацію.

IV. Правова оцінка та погодження локальних документів

За вказаний період юридичним відділом опрацьовано та погоджено:

  • 235 рішень виконавчого комітету Мукачівської міської ради;
  • 211 рішень Мукачівської міської ради;
  • 725 розпоряджень Мукачівського міського голови

V. Розгляд справ про адміністративні правопорушення

Впродовж звітного періоду юридичним відділом Мукачівської міської ради забезпечено проведення 21 засідання адміністративної комісії при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради, під час яких було розглянуто 245 протоколів про адміністративні правопорушення, що передбачені наступними статтями:

Ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів»;

ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил тримання собак і котів»;

ст. 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях”;

ст. 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб»;

ст. 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Повідомлення неправдивих відомостей державним органам реєстрації актів цивільного стану та несвоєчасна реєстрація народження дитини”.

За результатами розгляду протоколів винесено 245 постанов, з них 230 постанов про накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів на загальну суму 41565,00 грн., 5 постанов про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення, 10 постанов про повернення протоколу про адміністративне правопорушення  без розгляду.

VI. Картка мукачівця

За звітний період до філії Закарпатського обласного АТ «Ощадбанк» із заявою про отримання багатофункціональної електронної пластикової картки «Картка мукачівця» звернулось 1392 члени територіальної громади.

Також варто повідомити і те, що Мукачівською міською радою прийнято рішення про затвердження положення про багатофункціональну електронну пластикову картку «Картка мукачівця» у новій редакції. Вказане рішення органом місцевого самоврядування прийнято з метою врахування прав та інтересів усіх членів Мукачівської міської об’єднаної територіальної громади.

VII. Супроводження діяльності тендерного комітету при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради

За звітний період юридичним відділом Мукачівської міської ради на виконання вимоги абз. 4 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі» здійснено оприлюднення в системі електронних закупівель 67 звітів про укладені договори. Окрім того, забезпечено проведення 5 тендерних процедур.

Крім того, юридичним відділом Мукачівської міської ради систематично ведеться робота з наступних напрямків:

  • Супроводження діяльності комісії з визначення розмірів збитків, заподіяних Мукачівській міській раді внаслідок невикористання земельних ділянок, самовільного зайняття земельних ділянок та використання земельних ділянок з порушенням законодавства про плату за землю. Так, за вказаний період за результатами розгляду комісією справ, до Мукачівської місцевої прокуратури скеровуються матеріали для наступного звернення до суду з метою захисту інтересів територіальної громади м. Мукачева в особі Мукачівської міської ради.
  • Супроводження діяльності спостережної комісії при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради.
  • Надання правової оцінки договорам, які укладаються Мукачівською міською радою чи її виконавчими органами.
  • Інформаційне наповнення сторінки юридичного відділу у соціальній мережі Facebook та офіційного веб-сайту Мукачівської міської ради.
  • Забезпечення реалізації та контроль за здійсненням заходів щодо запобігання і виявлення корупції та забезпечення дотримання правил етичної поведінки в межах компетенції.

                 VIII. Робота з підвищення рівня правових знань посадових осіб місцевого самоврядування.

  • Забезпечено аналіз та доведення до відома посадових осіб місцевого самоврядування змін до чинного законодавства України та прийнятого нового законодавства для реалізації виконнання завдань та функцій у відповідних правовідносинах та врахування у роботі.
  • Протягом звітного періоду Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції проведено роз’яснення щодо змін до чинного законодавства України щодо декларування для посадових осіб виконавчих органів та депутатів Мукачівської міської ради.

Юридичний відділ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux