Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню

Централізована бібліотечна система Мукачівської міської територіальної громади

Контакти

вул. Духновича Олександра, 1

Код ЄДРПОУ

05457394

Розпорядок роботи

Понеділок – субота (остання середа місяця – санітарний день)

10:00-18:00

Керівництво

Директор

Хруник Мирослава Василівна

Підпорядкування

Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради

Мукачівська міська бібліотека вперше відкрила двері для своїх читачів 26 листопада 1929 році. Книжковий фонд ЦБС налічує понад 180 тис. документів універсального характеру. Бібліотеки громади є активними популяризаторами книги та сучасного літературного процесу, осередками творчих зустрічей, організатором змістовного дозвілля мукачівців та гостей міста.

Бібліотеки Централізованої бібліотечної системи Мукачівської міської територіальної громади є активними популяризаторами книги та сучасного літературного процесу, осередками творчих зустрічей, організаторами змістовного дозвілля мукачівців та гостей Мукачівської міської територіальної громади.

Фонд ЦБС налічує понад 160 тисяч документів універсального характеру.

До структури Централізованої бібліотечної системи Мукачівської міської територіальної громади входять:

  • Центральна міська бібліотека імені О. Духновича
  • Міська бібліотека для дітей
  • Бібліотека-філія № 7
  • Бібліотека-філія с. Дерцен
  • Бібліотека-філія с. Павшино
  • Бібліотека-філія с. Нове Давидково
  • Бібліотека-філія с. Нижній Коропець
  • Бібліотека-філія с. Шенборн
  • Бібліотека-філія с. Форнош
  • Бібліотека-філія с. Барбово
  • Бібліотека-філія с. Доробратово
  • Бібліотека-філія с. Завидово
  • Бібліотека-філія с. Негрово
  • Бібліотека-філія с. Залужжя
  • Бібліотека-філія с. Ключарки
  • Бібліотека-філія с. Макарьово
  • Бібліотека-філія с. Пістрялово


Цікаво знати...

Мукачівська міська бібліотека одна з найстаріших бібліотек краю. Питання про необхідність створення бібліотеки в Мукачеві було підняте ще в 1919 році, хоча організація облаштування бібліотеки розпочалася тільки на початку 1929 року. 26 листопада 1929 року публічна бібліотека міста Мукачева вперше відкрила двері для своїх читачів. При бібліотеці діяли абонемент та читальня. Структурне вдосконалення і розширення функцій бібліотеки розпочалось із 1947 року. Зокрема, у 1947 році діяли три абонементи, читальна зала, відділ пересувних бібліотек і міжбібліотечний абонемент, а книжковий фонд складав майже 60 тис. книг. В цьому ж році окремо відкрито і бібліотеку для дітей.

Наприкінці 60 років XX століття постало питання про реконструкцію бібліотеки. Будувало її все місто. В 1975 році ошатна будівля прикрасила центр міста. На першому поверсі розмістилася дитяча бібліотека, на другому – абонемент, на третьому – читальний зал для дорослих.

У 1977 році розпочалась централізація бібліотечної мережі. Міська бібліотека стала головною для бібліотек, розташованих в мікрорайонах міста.

У 1993 році центральній міській бібліотеці присвоєно ім’я видатного культурно-громадського діяча Закарпаття Олександра Духновича.

1996 рік відзначився відкриттям сектору краєзнавчої літератури, де акумулюються й бібліографічно опрацьовуються всі документи про край та Мукачівську міську ТГ.

У серпні 2003 року в рамках конкурсу проєктів «Інтернет для читачів публічних бібліотек», організованого Посольством США в Україні, у міській бібліотеці відкрито Інтернет-центр, який є зараз невід’ємною і надзвичайно активною структурною ланкою ЦБС.

Центральна міська бібліотека ім. О.Духновича та міська бібліотека для дітей є методичними центрами для бібліотек усіх систем і відомств розташованих на території міської ТГ, тут проводяться семінари-навчання, майстер-класи тощо, за обміном досвіду приїжджають бібліотекарі не тільки із Закарпаття, але й з інших областей країни.

За кошти міського бюджету у 2015-2017 роках проведено капітальні ремонти ІІ та ІІІ поверхів будівлі бібліотеки та даху.

А у 2019 році завдяки проєкту Бюджету громадських ініціатив “Бібліотека дитячих мрій “Ч.І.З. (Читаємо. Інформуємо. Забавляємо.)” урочисто відкрито після капітального ремонту міську бібліотеку для дітей.

Зі створенням Мукачівської міської територіальної громади у 2020 році Мукачівську міську централізовану бібліотечну систему перейменовано у Централізовану бібліотечну систему Мукачівської міської об'єднаної територіальної громади, у 2020 році - у Централізовану бібліотечну систему Мукачівської міської територіальної громади.

З 1 січня 2020 року до структури Централізованої бібліотечної системи Мукачівської міської територіальної громади на правах відокремлених структурних підрозділів — бібліотек-філій, увійшли бібліотеки-філії села Дерцен, села Нове Давидково, села Нижній Коропець, села Шенборн та села Павшино, а з 1 січня 2020 року - бібліотеки-філії села Форнош, села Барбово, села Доробратово, села Завидово, села Негрово, села Залужжя, села Ключарки, села Макарьово та села Пістрялово.

Бібліотеки Централізованої бібліотечної системи Мукачівської міської територіальної громади є важливими інформаційними та комунікативними центрами для жителів громади. Вони впевнено йдуть у ногу з часом, якісно змінюючи напрями своєї діяльності, впроваджуючи інновації та зберігаючи набуті традиції.

Документи:

Статут

Штат

Платні послуги

Центральна міська бібліотека ім. О. Духновича (вул. Олександра Духновича, 1) – до послуг користувачів діють такі відділи: абонемент для дорослих, абонемент для юнацтва, читальна зала (є доступ до Wi-Fi зв’язку), сектор краєзнавчої літератури, Інтернет-центр. Налагоджено активну співпрацю з громадськими організаціями, соціальними інституціями, творчими об’єднаннями, волонтерами. При бібліотеці діють: громадська юридична приймальня, уроки комп’ютерної грамоти, організовуються школи з вивчення англійської мови, психологічні тренінги тощо. Для пенсіонерів, людей з особливими потребами тимчасово переселених осіб, учасників АТО усі бібліотечні послуги надаються безкоштовно. Діє власний блог.

Міська бібліотека для дітей (вул. Олександра Духновича, 1) – обслуговує користувачів-дітей від дошкільного віку до 15 років. В структурі бібліотеки: абонемент для дошкільників та учнів 1-4 класів, абонемент для учнів 5-9 класів, читальна зала, мультимедійний клас. Для дітей проводяться різноманітні просвітницькі та розважальні творчі заходи, майстер-класи, конкурси. Діють клуби за інтересами. Надається послуга «Бібліоняня». Бібліотека має власний блог

Бібліотеки-філії  – обслуговують користувачів усіх вікових категорій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux