Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню

Мукачівська міська премія імені Олександра Духновича

Мукачівська міська премія імені Олександра Духновича (надалі Премія) - заснована Мукачівською міською радою у 2017 році на честь одного з найбільш визначних представників культурно-освітнього руху Закарпаття середини ХІХ століття.

Загальна сума Премії - 240 000,00 (двісті сорок тисяч) гривень.

Премія присуджується один раз на два роки у шести номінаціях, але не більше однієї з кожного напряму:

  • “Художня література”
  • “Педагогічна діяльність”
  • “Літературознавство та публіцистика”
  • “Музично-виконавське мистецтво”
  • “Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво”
  • “Театральне мистецтво”

Головною нагородою премії є - Гран-прі. 

Особа може бути лауреатом Премії за кожною номінацією або переможцем Гран-прі лише один раз за життя.

Метою преміювання є підтримка та розвиток інтелектуальних та творчих здібностей мешканців Мукачівської міської територіальної громади, відзначення найдостойніших, кращих з кращих особистостей у галузях літератури, освіти, мистецтва.

Основні завдання:

  • підтримка інтелектуальних та творчих особистостей;
  • сприяння розвитку та реалізації освітніх та культурних творчих проектів.

Премія є творчою відзнакою, якою нагороджуються педагоги, літератори, митці, які проживають і працюють на території Мукачівської міської територіальної громади за:

  • високохудожні твори у жанрах поезії, прози, драматургії, художньої літератури для дітей;
  • визначні досягнення у сфері педагогіки, літературознавства, публіцистики;
  • визначні досягнення у сфері образотворчого мистецтва, театру, музики.

Нагородження переможців

Переможцю, удостоєному Гран-прі, присвоюється звання лауреата Гран-прі Премії у відповідній номінації, вручається диплом та виплачується грошова частина Премії у розмірі 90 000,00 (дев'яносто тисяч) гривень.

Переможцям, удостоєним Премії, присвоюється звання лауреата Премії у відповідній номінації, вручається диплом та виплачується грошова частина Премії у розмірі 30 000,00 (тридцять тисяч) гривень.

У разі не визначення лауреата Гран-прі, переможцям, удостоєним Премії, присвоюється звання лауреата Премії у відповідній номінації, вручається диплом та виплачується грошова частина Премії у розмірі 40 000,00 (сорок тисяч) гривень.

Вручення Премії приурочується дню народження Олександра Духновича (24 квітня) та проводиться під час засідання чергової сесії Мукачівської міської ради.

До складу комісії з присудження Мукачівської міської премії імені Олександра Духновича входять діячі у сфері освіти, культури і мистецтва, керівники провідних мистецьких колективів та представники міської влади, громадсько-культурних організацій, творчих спілок, фахівців у сфері літературознавства та журналістики.


Анкета кандидата

Голова комісії:

Галай Олександр Юрійович - директор комунальної установи “Центр громадськості та національних культур” Мукачівської міської ради

Заступник голови комісії:

Калій Ірина Ярославівна - начальник відділу культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради

Секретар комісії:

Туряниця Тетяна Миколаївна - заступник начальника відділу культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради

Члени комісії:

Бердишев Олександр Вадимович - депутат Мукачівської міської ради.

Глеба Юрій Федорович - заслужений працівник культури України, директор Мукачівського драматичного театру.

Головчук Оксана Василівна - журналіст, кандидат політичних наук, головний редактор видавничої студії “ZORIANa”, доцент кафедри соціальної роботи Карпатського інституту підприємництва університету розвитку людини “Україна”, член Національної спілки журналістів України, лауреат Мукачівської міської премії імені Олександра Духновича. Автор багатьох нарисів та статей про відомих людей, історію та культуру міста та краю.

Добош Сергій Юлієвич - музикант, скрипаль-віртуоз.

Івановчик Іван Іванович - художник, член Національної спілки архітекторів України, член професійної спілки художників Закарпаття.

Лашкай Віта Степанівна - вчитель української мови та літератури Мукачівської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 2 ім. Т.Г.Шевченка.

Качур Мирослава Михайлівна - кандидат педагогічних наук, доцент, кафедри співу, диригування і музично-теоретичних дисциплін Мукачівського державного університету, заслужений працівник освіти України.

Коприва Атілла Тиберійович - живописець, кандидат мистецтвознавства, член Національної спілки художників України, член Угорської академії наук, доцент, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Закарпатської академії мистецтв, лауреат Мукачівської міської премії імені Олександра Духновича.

Переста Олександр Михайлович - депутат Мукачівської міської ради.

Пирогова Лідія Володимирівна - почесна громадянка міста Мукачева, народна артистка України, актриса Мукачівського драматичного театру, лауреат Мукачівської міської премії імені Олександра Духновича.

Прокопович Лідія Сигизмундівна - кандидат філологічних наук, доцент кафедри філологічних дисциплін Мукачівського державного університету.

Рибар Тетяна Стефанівна - українська поетеса, прозаїк, художниця, член національної спілки письменників України, міського творчого об'єднання “Райдуга” та клубу “Палітра-спектр”, голова Мукачівського літературного об'єднання “Рідне слово”, лауреат Мукачівської міської премії ім. О.Духновича та Мукачівської міської літературної премії ім. Ю. Мейгеша.

Сікора Степан Ілліч - шеф-редактор видання “Фенікс”.

Федів Євген Теодорович - почесний громадянин міста Мукачева, громадсько-культурний діяч, співавтор книг про Мукачево.

Шинк Степан Рудольфович - депутат Мукачівської міської ради, директор Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 ім. Ф.Ракоці ІІ з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів Мукачівської міської ради.

Назва документа

Лауреати премії в 2021 році

Назва документа

Лауреати премії в 2020 році

Назва документа

Лауреати премії в 2019 році

Назва документа

Лауреати премії в 2018 році

Назва документа

Лауреати премії в 2017 році

На здобуття Премії висуваються нові оригінальні твори, роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх п'яти років.

При висуванні твору вказується його творець (автор, виконавець), колектив творців. До колективу авторів, виконавців не допускається включення осіб, які не є творцями цього твору.

До участі в конкурсі допускаються представлені на здобуття Премії твори чи роботи: книжки (у чотирьох примірниках), аудіо- та відеозаписи (у чотирьох примірниках), фотоальбоми, каталоги, або запрошення на перегляд художніх виставок, театральних вистав, на прослуховування концертів. Номінант організовує виставку робіт, представлених на здобуття Премії, прослуховування концертів, перегляд вистав.

Подані роботи оцінюються Комісією за критеріями: повнота розкриття теми, науковість та композиційна досконалість роботи, власна творча неповторність, оригінальність образно-художнього мислення, творча фантазія, художній рівень, якісне оформлення роботи.

У разі подання матеріалів на здобуття Премії твору чи роботи претендента, який одночасно з цим являється членом Комісії, він не приймає участі у обговоренні даної номінації, а також його голос під час голосування не враховується.

На розгляд Комісії подається:

  1. номінований твір (робота);
  2. лист-подання за підписом керівника організації, установи, що представляє твір або роботу на здобуття Премії, до якого додаються:

Всі документи подаються у двох екземплярах, а номінований твір (робота) у чотирьох примірниках. По закінченні конкурсу один екземпляр документів та один номінований твір залишаються у відділі культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради для архіву.

Претенденти на здобуття Премії повинні особисто публічно презентувати номінований твір (роботу) у день та час визначені Комісією. Час публічного виступу – до 15 хвилин. За наявності поважних причин (істотних обставин), які перешкоджають претенденту особисто публічно презентувати номінований твір (роботу), надається можливість проведення презентації у режимі онлайн, за умови попереднього письмового повідомлення про це Комісії у строк не пізніше одного робочого дня до визначеної Комісією дати презентації.

Через місцеві засоби масової інформації до 30 вересня відповідного календарного року комісія по присудженню Премії інформує громадськість про термін висунення кандидатур претендентів на здобуття Премії та прийому документів.

Висувати кандидатів на здобуття Премії мають право:

  • творчі спілки, громадські організації та об'єднання;
  • трудові колективи;
  • навчальні заклади;
  • видавництва, редакції газет та журналів.

Кандидат може бути висунутий на здобуття Премії за відповідною номінацією лише за його згодою, збір та обробка документів і матеріалів щодо нього здійснюється також за його згодою. 

На здобуття Премії подаються матеріали з відображенням основних досягнень претендентів, конкурсні роботи у завершеному вигляді (відповідно до розділу 4 Положення) до відділу “Центр надання адміністративних послуг” Мукачівської міської ради терміном з 1 жовтня до 30 листопада відповідного календарного року за адресою: 89600, місто Мукачево, площа Духновича Олександра, 2.

Через місцеві засоби масової інформації комісія по присудженню Премії до 15 грудня відповідного календарного року здійснює інформування громадськості про кандидатури претендентів на здобуття Премії.

Персональний склад комісії по присудженню Мукачівської міської премії імені Олександра Духновича затверджується рішенням сесії Мукачівської міської ради.

До складу Комісії входять діячі у сфері освіти, культури і мистецтва, керівники провідних мистецьких колективів та представники міської влади, громадсько-культурних організацій, творчих спілок, фахівців у сфері літературознавства та журналістики. Голова, заступник голови та члени Комісії беруть участь у її роботі на громадських засадах.

Робота Комісії проводиться у формі засідань. Засідання Комісії проводить її голова, а в разі його відсутності заступник голови комісії. Засідання Комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів від загального складу.

Комісія вивчає і обговорює твори, що висуваються на здобуття Премії до 10 квітня відповідного календарного року. У випадку настання форс-мажорних обставин (карантин, тощо) засідання Комісії та урочисте нагородження переможців Премії переносяться на строк до припинення таких обставин. У таких випадках про дату та час засідання Комісії та урочисте нагородження переможців Премії Комісія повідомляє кандитатів/переможців додатково.

Підсумкове засідання членів Комісії, під час якого приймаються рішення щодо визначення переможців у відповідних номінаціях та публічні презентації номінованих осіб (кандидатів) на здобуття Премії творів (робіт) проводяться в режимі он-лайн трансляції.

Комісія відповідно до покладених на неї завдань:

  • Розглядає твори, роботи висунуті на здобуття Премії на відповідність номінаціям премії та оцінює їх за критеріями, визначеними пп. 4.2 п.4 даного положення.
  • Визначає дні та час проведення засідань та публічних презентацій номінованих осіб (кандидатів) на здобуття Премії творів (робіт).
  • Приймає рішення щодо допущення або недопущення творів, робіт до конкурсу шляхом обговорення та відкритого голосування.
  • Проводить остаточні обговорення творів, робіт і приймає рішення шляхом таємного голосування про присудження Премії.

Порядок голосування:

  • Рішення Комісії щодо кандидатів на присудження Премії із кожної номінації приймається простою більшістю голосів членів Комісії, шляхом таємного голосування. У разі, якщо голоси розподілилися порівну, голос головуючого є вирішальним.
  • Окремим голосуванням приймається рішення Комісії щодо кандидатури на присудження Гран-прі Премії. Серед уже визначених лауреатів у кожному напрямі, шляхом таємного голосування, визначається переможець. Рішення приймається не менше ніж трьома четвертими голосами членів Комісії.
  • Якщо в результаті голосування жодний твір (робота) не набрав трьох четвертих голосів членів Комісії, Гран-прі Премії не присуджується.

Рішення Комісії оформлюється протоколом, який підписується головою та секретарем Комісії (в разі його відсутності - заступником голови Комісії).

Терміном до 10 робочих днів, на основі протоколу підсумкового засідання Комісії, Мукачівський міський голова видає розпорядження про затвердження рішення Комісії по присудженню Премії. Розпорядження Мукачівського міського голови про затвердження рішення Комісії по присудженню Премії друкується в місцевих засобах масової інформації та оприлюднюється на офіційному сайті Мукачівської міської ради.

Організаційне забезпечення роботи Комісії здійснює відділ культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux