Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Безпека, Здоров'я і Робота. Виклики та реальність в умовах пандемії
опубліковано 20 квітня 2021 року о 16:28

2020 рік поділив життя всього світу на «ДО» і «ПІСЛЯ»

Разом з усім світом ми спостерігали за стрімким поширенням пандемії COVID-19, що розпочалася на початку 2020 року і назавжди змінила наше життя. У березні більше третини всього населення світу перебувало на карантині. Наприкінці квітня 1,6 мільярда працівників опинилися перед загрозою втрати засобів до існування. Інші змушенні були працювати в режимі підвищеної небезпеки для свого здоров’я. Організації оперативно вжили заходів щодо захисту здоров’я та гарантування безпеки своїх співробітників і запровадили нові HR стратегії для організації роботи у віддаленому режимі. Незважаючи на скрутне становище чимало підприємств продовжили свою роботу згідно з новими вимогами щодо охорони праці: дистанція під час робочого процесу, носіння засобів індивідуального захисту (маски, рукавички).

Переосмислення та вдосконалення систем безпеки та охорони здоров’я

Час змін настав. Суспільство об’єдналося та адаптувалось до викликів, що прийшли. Тому цьогоріч 28 квітня - Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР). Діяльність профільних працівників та загалом керівництва має бути спрямована на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду у сфері праці. 

Пандемія торкнулася майже кожного аспекту світу праці – від ризику передачі вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі (БЗР). Зміна форм організації праці, зокрема масштабний перехід на дистанційну роботу створило багато можливостей для працівників, але викликало потенційні ризики щодо БЗР, зокрема психосоціальні ризики (стрес від переживань та страху, ізольованість тощо) та ризики насильства (сюди можна віднести сімейний фактор, перебування у вузькому колі людей).

Інвестиція у стійкі системи БЗР – запорука ослаблення поширення вірусу

Безпека та здоров’я на роботі набула нових сенсів у зв’язку з поширенням віруса SARS-CoV-2. Впровадження додаткових систем безпеки, зміна режиму та формату роботи поєдналися з усталеними вимогами до організації праці, забезпеченням прав згідно з трудовим кодексом. Все це накладає ще більше відповідальності перед профільними контролюючими організаціями та роботодавцем для дотримання необхідних заходів для зменшення поширення вірусу та піклування про благополуччя працівників в цілому. Адже безпека праці – не просто привілей чи право, а обов’язкова конституційна умова, що гарантує збереження життя, здоров’я працівників, як окремої індивідуальної  одиниці, так і загально національної системи. Діалог на всіх рівнях про важливість створення стійких систем БЗР та інвестування коштів у них – вимога часу і запорука виходу з кризи пандемії. Для цього важливо ділитися успішними прикладами регіональних та національних заходів для зменшення і запобігання поширенню COVID-19 на робочому місці. 

Фонд соціального страхування завжди турбується за працівників і завжди готовий стати на захист їхніх інтересів.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux