Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
На сесії Мукачісьої міської ради депутати одноголосно підтримали пропозицію надіслати до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України звернення
Управління соціального захисту населення, опубліковано 17 грудня 2021 року о 13:59

Сьогодні, 17 грудня 2021 року на сесії Мукачівської міської ради депутати одноголосно підтримали пропозицію надіслати до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України наступне звернення:

«Урядом України прийнято постанову №1040 від 06.10.2021, якою затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.

Зазначена постанова є наразі соціально актуальною, оскільки передбачає отримання соціальних послуг з догляду найбільш вразливій категорії громадян, а саме: особам похилого віку, з інвалідністю, невиліковно хворим, дітям з інвалідністю і важкохворим дітям, інвалідність яким не встановлена.

Однак, окрему увагу заслуговує питання розміру компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі. Пунктом 12 Порядку передбачено, що розмір компенсації визначається з розрахунку 70% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але не більше ніж 360 годин на місяць. Кількість осіб, яким надаються соціальні послуги, не обмежується, але загальна кількість годин не повинна перевищувати 360 годин на місяць (максимальний розмір компенсації на одну особу-доглядальника на 2022 рік - 9892,80 грн.)

Орієнтовна кількість потенційних отримувачів, визначених Порядком, по Мукачівській міській територіальній громаді – 968 осіб. Таким чином, обсяг коштів, який повинен спрямовуватися на дані цілі складає 9 576 230, 40 грн в місяць, та 114 914 765, 00 грн. на рік. Слід зазначити, що прогнозовані доходи громади на 2022 рік складають 988 млн. грн. (без врахування міжбюджетних трансфертів).

Статтею 89 Бюджетного кодексу України передбачено, що до видатків, що здійснюються з бюджетів міст сільських, селищних, міських територіальних громад, належать державні програми соціального забезпечення, зокрема видатки на компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги.

Відповідно до частини третьої статті 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

З метою забезпечення прав і гарантій громадян на отримання соціальних послуг та уникнення соціальної напруги, враховуючи значне збільшення навантаження на місцеві бюджети у зв’язку з прийняттям зазначеного Порядку, просимо якнайшвидше розглянути питання щодо визначення джерелом фінансування даного виду допомоги державний бюджет України або розглянути компенсаторний механізм відшкодування витрат, понесених місцевими бюджетами у зв’язку з наданням соціальної послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.»



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux