Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Артеріовенозна фістула (АВ) як найкращий вибір для гемодіалізу
Міська рада, опубліковано 16 червня 2022 року о 09:04

Артеріовенозна (АВ) фістула вважається найкращим вибором для гемодіалізу - вона формується з власних кровоносних судин, забезпечує оптимальний кровотік і має найменші шанси інфікуватись. У всіх людей є два види судин, а саме: артерії – це судини, які розташовані глибоко і по яких під високим тиском кров надходить до органів та тканин; вени – це кровоносні судини, по яких кров, яка віддала кисень і наповнилася вуглекислим газом разом з продуктами розпаду клітин, надходить від усіх органів назад до серця.

Пацієнтам при термальних стадіях хвороби нирок рекомендована замісна ниркова терапія, тобто гемодіаліз (штучна нирка). Гемодіаліз - це лікування, при якому кров фільтрується поза тілом за допомогою діалізного апарату. Під час гемодіалізу кров відбирається з судини і пропускається через синтетичний фільтр, який називається діалізатором. Для того, щоб провести гемодіаліз потрібні великі судини, які залягають поверхнево з високим тиском та великим об’ємом крові (ні вени, ні артерії в такому випадку не підходять).

Саме тому перед початком лікування гемодіалізом  необхідно виконати операцію для забезпечення доступу до кровоносної системи пацієнта з нирковою недостатністю. Для створення АВ-фістули, іноді її називають гемодіалізною фістулою, хірург з'єднує артерію та вену - під шкірою передпліччя або плеча. У такому випадку вена буде розширятися поступово, її стінка стане товстішою і її буде зручно колоти для проведення гемодіалізу. Це з одного боку проста операція, а з іншого складна, бо зазвичай діаметр судин на цій ділянці 2-3 мм  і їх необхідно зшити між собою так, щоб фістула працювала. Для цього використовують спеціальний мікроінструмент, бінокулярну лупу, додаткове світло та дуже тонкі голки з ниткою.

Бувають випадки, що пацієнтів з фістулою оперують по декілька разів протягом діалізу (тривалість гемодіалізу інколи триває 10-15 років), бо фістула перестає працювати з різних причин. Наприклад при хворобі нирок вражаються і судини (вони звужуються чи закриваються). Тоді треба переробляти фістули і ставити вище або на іншій руці. Буває що і вшивають спеціальний протез в руку між артерією та веною, але це в крайніх випадках.

Пацієнту за фістулою треба доглядати: не можна носити годинник, браслет, стискаючий одяг; не можна спати на цій руці; не можна носити важкості цією рукою; не дозволено забір крові на аналізи чи систему в цю руку; необхідна правильна гігієна руки.

На фото: завідувач відділення судинної хірургії Гардубей Є.Ю., лікар-хірург судинний Маркуш І. К.

м. Мукачево, вул.Грушевського, 29 (Діагностичний центр лікарні)

вул. А. Новака (колишня Пирогова), 8-13 (стаціонарні відділення)

callcentr:

  • 0678252225
  • 0958252225.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux