Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Маргарита Меденці претендент на здобуття Мукачівської міської премії ім. О. Духновича 2021 року
Міська рада, опубліковано 25 січня 2021 року о 16:32

Номінація «Художня література»

Маргарита Меденці, письменниця, авторка поетичних та прозових збірок для дітей, журналістка. Збірка казок та історій для дітей середнього шкільного віку «Усміхнений будинок» (2018, видавництво «Патент») та збірка віршів для дошкільнят і учнів молодших класів «Мудрий зайчик» (2019, видавництво «Карпати»).

Маргарита Василівна Меденці (дівоче прізвище Матей) народилася 20 січня 1953 року в селі Баркасово на Мукачівщині. Закінчила Свалявський політехнікум й факультет журналістики Львівського держуніверситету ім. І. Франка, член Національної спілки журналістів України. Друкуватися почала 1978 року в мукачівській газеті «Прапор перемоги» (нині «Панорама»). ЇЇ твори друкувалися у журналах та часописах «Малятко», «Барвінок», «Молодий день», «Ранковий клич». У 1983 році у видавництві «Музична Україна» побачила світ збірка пісень для школярів, до якої увійшли й покладені на музику твори М. Меденці. На вірші «Струмок» та «Весна» М. Меденці музику написав член Національної спілки композиторів України Віктор Теличко. Всім відомою є і «Пісня малих закарпатців» Маргарити Меденці, музику до якої написав Михайло Піров.

Маргарита Василівна авторка дванадцяти збірок віршів, оповідань для малят, а ще історій та казок для учнів молодшого й середнього шкільного віку. Перша книжка творів для дітей Маргарити Меденці «Як ведмідь будував дім» вийшла навесні 2000 року у видавництві «Карпатська вежа», а вже через рік – «Жменька дива світу чарівного» (2001). У видавництві «Патент» побачили світ книжки віршованих творів «Хто природі у пригоді» (2002), «У крокодила новосілля» (2006), «Там, де ельфи п’ють росу» (2007), а також збірка оповідань «Цуценя вибирає друзів» (2007), книжки казок та історій для дітей молодшого та середнього шкільного віку «Марципанові коржики» (2012), «Де лихо безсиле» (2015), «Усміхнений будинок» (2018). У видавництві «Карпати» вийшла книжка для дошкільнят «Три сонечка» (2007) та «Мудрий зайчик» (2019). 

Маргарита Меденці пише твори не тільки для дітей, але й для дорослих. Її статті, рецензії, розповіді про відомих особистостей краю періодично публікуються на сторінках крайової преси.

У 2011 році Маргарита Меденці стала лауреаткою Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Пісенна лірика для дітей» за поетичний твір «Мій перший урожай». В тому ж 2011 році дві збірки віршів для школярів здобули спеціальний диплом конкурсу «Лісова пектораль» (м.Львів).

На Мукачівську міську премію ім. О. Духновича номіновано збірку казок та історій для дітей середнього шкільного віку «Усміхнений будинок» та збірку віршів для дошкільнят і учнів молодших класів «Мудрий зайчик». На сторінках книжок магією слова авторка вміло розкриває усю красу природи та її жителів, вишуканою римою, влучними метафорами та жвавими образами формує знання дітей про навколишній світ. Книжки не залишать байдужим читача — ні на сюжетному, ні на художньому, ані на морально-етичному рівнях.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux