Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
Наприкінці вересня виповнилося 13 років від початку функціонування АІКС «Державний реєстр виборців»
Відділ ведення Державного реєстру виборців, опубліковано 03 жовтня 2022 року о 15:27

У лютому 2007 року був підписаний Закон України “Про Державний реєстр виборців”, відповідно до якого Центральна виборча комісія стала розпорядником ДРВ. І вже наприкінці вересня 2009 року було введено в експлуатацію автоматизовану інформаційно-телекомунікаційну систему “Державний реєстр виборців”, яка у серпні 2011 року трансформувалася в автоматизовану інформаційно-комунікаційну систему (АІКС).

За 13 років свого функціонування Реєстр пройшов продуктивний шлях становлення і розвитку насамперед технологічного. Відтак ефективно виконувалися і основні завдання: ведення персоніфікованого обліку виборців та складання списків виборців для проведення загальнонаціональних і місцевих виборів.

Сьогодні від Служби розпорядника ДРВ Секретаріату ЦВК вибудована чітка вертикаль, до якої входять 27 регіональних органів адміністрування Реєстру (2 тимчасово не працюють) та 411 органів ведення ДРВ (77 тимчасово не працюють). Саме на останніх покладено головний тягар практичної роботи.

Так, щомісяця до відділів ведення ДРВ подається близько 25 тис. відомостей періодичного поновлення бази даних Реєстру, що містить понад 300 тис. записів від майже 6 тис. суб'єктів. Загалом з початку існування ДРВ було опрацьовано понад 65,9 млн записів у понад 3,8 млн відомостей. За цей час вказані відділи співпрацювали з понад 32,3 тис. суб'єктами подання відомостей. Окрім того, до органів ведення звернулося понад 4,05 млн виборців із заявами щодо включення до Реєстру, зміни ідентифікаційних даних, виборчої адреси.

Також за роки функціонування ДРВ під час проведення загальнонаціональних та місцевих виборів було виготовлено 365 685 списків виборців.

На виконання Закону України “Про засудження тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” в адресному реєстрі було перейменовано 1 115 населених пунктів (3,7 % від їх загальної кількості в країні). Це своєю чергою призвело до змін в Реєстрі понад 3,6 млн виборчих адрес (10%) та понад 2,9 млн місць народження (8 %). А через зміну назв вулиць, провулків, проспектів, майданів тощо відділам ведення довелося внести зміни до виборчих адрес понад 6,7 млн (19 %) виборців.

Завдяки можливостям, які з'явилися у ЦВК із започаткуванням ДРВ, був створений реєстр виборчих дільниць. Він підтримується в актуальному стані незалежно від дати проведення виборів.

Також розроблене програмне забезпечення для зчитування та роботи з даними, що містять паспорти у формі пластикової картки. Відтак відділи ведення Реєстру забезпечені картридерами для зчитування інформації з ID-карток.

У серпні 2011 року в ДРВ з'явився і свій інформаційний ресурс у мережі Інтернет. За цей час сайт Реєстру відвідали близько 6,5 млн осіб, половина з яких скористалися особистим кабінетом виборця. До речі, цей кабінет дає можливість виборцю перевірити його включення до Реєстру, отримати інформацію про виборчі дільниці, утворені на постійній основі, а також переглянути всі виборчі кампанії, в яких він може взяти участь. Окрім того, виборець може подати звернення або запит за електронним підписом та отримати інформацію, що оприлюднюється у формі відкритих даних.

За період роботи кабінету було сформовано 203 тис. запитів у базі даних Реєстру. Це насамперед звернення щодо включення до ДРВ, внесення змін до ідентифікаційних даних та виборчої адреси, невірних даних у Реєстрі іншої особи тощо.

Важливе значення має й захист інформаційних ресурсів. Тож свого часу була створена потужна комплексна система захисту інформації АІКС “Державний реєстр виборців”. Наразі в Службі розпорядника ДРВ враховують сучасні виклики в цьому напрямі та працюють над оновленням відповідної інфраструктури, а також впровадженням сучасних засобів захисту інформації. До речі, за час функціонування зазначеної автоматизованої системи було виявлено та знешкоджено понад 25 тис. вірусів.

На сьогодні з початком широкомасштабної агресії рф проти України на час дії воєнного стану ЦВК була змушена припинити функціонування АІКС. На цей же час припинено ведення Реєстру відповідними органами ДРВ. Своєю чергою Служба розпорядника організувала роботу щодо захисту цілісності бази даних Реєстру, його апаратного та програмного забезпечення.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux