Гаряча лінія міста
(03131) 3-46-91
Меню
В рубриці 128 бригада в обличчях - Артем, оператор дрона, солдат
Міська рада, опубліковано 09 вересня 2022 року о 11:09

«За дві доби з допомогою дронів ми пошкодили й спалили три російські БМП і гусеничний тягач…»

– Мені 21 рік, я з Волині. З дитинства мріяв служити в армії, але не хотів іти на строкову, то одразу підписав контракт. Мій батько з 2014 воював із росіянами в 128 бригаді, тому я теж попросився сюди. У військкоматі виникла заминка з документами – я зареєстрований в одному селі, а жив у іншому, через це спочатку мене не хотіли брати в ЗСУ. Однак я наполіг. 

Із самого початку я зацікавився аеророзвідкою і за кілька тижнів навчився працювати з дронами. Спершу мав простий дрон, потім волонтери дістали хороший, «далекобійний». Він хоч і цивільний, але дуже корисний. Без дронів ми можемо почути ворожу техніку хіба по звуку, коли вона підійде на 1,5 кілометра, а з дронами засікаємо її на відстані до 10 кілометрів, даємо координати артилеристам і накриваємо вогнем. Є планшет зі спеціальними програмами, через які краще визначати координати й швидше передавати їх. Бувало, що одразу з повітря я коригував вогонь нашої арти. 

Ворог розуміє, наскільки важлива аеророзвідка, тому намагається вирахувати й знищити оператора. Одного разу п’ять реактивних снарядів із «Града» прилетіли метрів за 70, на щастя, без наслідків. Я вже навчився по звуку розрізняти напрямок артилерійських виходів. Коли гармата розвернута в мій бік, а не під кутом, снаряд летить з іншим звуком. Тоді я знаю – є кілька секунд, щоб сховатися в укриття. 

Ми використовуємо дрони не тільки для аеророзвідки, а й для знищення ворогів. Чіпляємо боєприпаси різного калібру й сили ураження (наприклад, ВОГи, гранати від РПГ, невеликі кумулятивні снаряди, до яких приладнуємо саморобні хвостовики для стабілізації в повітрі) й скидаємо прямо на техніку чи в місця скупчення піхоти. Щоб влучити, треба підлетіти досить низько – на 100 – 150 метрів, тоді дрон можна збити зі стрілецької зброї. Щоб уникнути цього, координуємо роботу з нашими мінометниками. Поки ворог ховається від мінометів, ми можемо підлетіти на висоту навіть 50 метрів і влучно скинути снаряд. Або працюємо в парі з іншим оператором дрона. Напарник наближає свого дрона і вороги вискакують, щоб збити його, а я несподівано підлітаю збоку й скидаю боєприпас прямо на них. Так ми відучили росіян стріляти по дронах, вони воліють сидіти в укритті й не висовуватися. А ми тим часом можемо безперешкодно нищити їхню техніку.

Був випадок, коли таким способом ми з операторами із сусідніх підрозділів за дві доби пошкодили й спалили три російські БМП і один МТЛБ (гусеничний тягач). І це на відстані понад 5 кілометрів!..


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux